Makna Di sebalik Darah Haid Merah, Hitam Coklat Dan Oren

Haid atau period adalah proses biasa yang dialami oleh setiap wanita apabila memasuki masa pubertas sehingga menopause.

Kitaran menstruasi normal adalah 21-35, berlangsung selama 3-10 hari dengan jumlah darah haid sebanyak 4-8 ​​pads per hari. Dari tempoh haid, seseorang dapat melihat sama ada kecenderungan mempunyai kitaran haid yang normal, memanjang atau lebih cepat daripada yang sepatutnya.

Erti Darah Haid Merah, Hitam Coklat Dan Orange

 Menstruasi terjadi akibat pembusukan dinding rahim. Pada masa haid, sebenarnya bukan sahaja darah yang keluar tetapi boleh disertai dengan lendir dan tisu rahim. Warna darah haid boleh berbeza-beza dalam setiap wanita. Berikut adalah beberapa warna haid yang boleh anda ketahui:
  • Merah terang adalah darah haid yang baru saja dikeluarkan dari tubuh, biasanya akan keluar dalam jumlah yang kecil.
  • Darah haid hitam gelap adalah keadaan sel darah merah yang telah lama atau tidak segera dikeluarkan oleh badan, di mana darah disimpan dalam rahim dalam tempoh tertentu. Ini biasanya berlaku pada wanita yang mengalami haid pada waktu pagi, ketika darah disimpan semasa tidur (malam).
  • Darah haid coklat juga merupakan darah haid yang yang telah lama. Darah ini biasanya berlaku apabila wanita mendekati haid. Ia juga mungkin berkaitan dengan darah yang tidak dibebaskan dengan segera oleh tubuh dan dikekalkan, tetapi beberapa jurnal menunjukkan bahawa darah coklat lebih kerap berlaku pada wanita dengan gangguan haid (contohnya, mengalami kitaran haid yang agak lambat).
  • Oren biasanya campuran sel epitelium dalam serviks, atau ia juga boleh dikaitkan dengan jangkitan.
Untuk mengetahui sama ada haid anda adalah normal atau tidak, selain dari warna darah haid, anda juga boleh melihat dari banyak dan kurang darah haid. Sekiranya lebih banyak gumpalan darah haid berlaku, ia biasanya dikaitkan dengan pendarahan. Badan anda sedang berusaha untuk mengelakkan pendarahan yang banyak oleh darah yang terkumpul yang akan keluar. Tetapi jika tempoh anda lebih kecil, atau kadang-kadang mengandungi lendir, biasanya dikaitkan dengan jangkitan atau tisu leher rahim yang menyebarkan pelunturan.
Setiap keadaan haid yang anda hadapi tentu tidak berdiri sendiri atau selalu dikaitkan dengan gejala lain. Jika anda mengalami gejala seperti kitaran haid yang tidak teratur, sakit yang teruk, keletihan mudah, pucat, dan banyak pendarahan, jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan doktor. Doktor akan melakukan pemeriksaan dan rawatan mengikut keadaan anda.