Bacaan Kadar nadi normal mengikut umur

Jantung adalah organ vital tubuh manusia. Jantung juga pertahanan terakhir untuk hidup sama seperti otak. Kadar jantung atau yang biasa dikenali sebagai denyutan nadi adalah tanda penting dalam bidang perubatan yang berguna untuk menilai kesihatan secara cepat atau mengetahui kecergasan seseorang secara am atau umum. Kadar jantung biasanya merujuk kepada jumlah masa yang dikehendaki oleh denyutan jantung per unit masa, secara amnya bilangan denyutan jantung diwakili sebagai bpm (denyutan seminit).

Kadar nadi normal mengikut umur

Kadar denyut jantung yang optimum untuk setiap individu berbeza-beza bergantung pada bila untuk mengukur kadar denyutan jantung (selepas bersenam atau berehat). Variasi atau perbezaan dalam kadar jantung sepadan dengan jumlah oksigen yang diperlukan oleh badan pada masa itu. Bilangan denyutan jantung normal pada orang dewasa yang sihat, pada rehat sekitar 60-100 denyutan per minit (bpm). Sekiranya anda mendapat denyutan jantung yang lebih rendah, secara amnya ia menunjukkan fungsi jantung yang lebih cekap dan kecergasan kardiovaskular yang lebih baik. Berikut adalah kadar nadi normal mengikut usia:

Kadar nadi lelaki


Kadar Nadi Permpuan

Setiap orang boleh mengukur degupan jantung mereka sendiri tanpa memerlukan stetoskop. Untuk dapat mengetahui jumlah denyutan jantung sahaja boleh dilakukan dengan memeriksa bilangan nadi. Langkah pertama ialah meletakkan jari telunjuk dan jari tengah pada pergelangan tangan atau tiga jari di sisi leher. Apabila merasakan nadi, lihat jam atau jam randik untuk mengira bilangan ketukan selama 15 saat. Sebaik sahaja hasilnya diperoleh, isikan dengan empat, maka anda akan mendapat jumlah denyutan seminit.

Denyutan jantung seseorang juga dipengaruhi oleh umur dan aktiviti yang dilakukan. Aktiviti senaman atau fizikal boleh meningkatkan jumlah denyutan jantung, tetapi jika jumlah denyutan jantung terlalu berlebihan atau di luar batas kesihatan boleh menyebabkan bahaya. Selain usia dan aktiviti, suhu udara di sekitar, kedudukan badan, tahap emosi, berat badan dan ubat dimakan juga menjejaskan bilangan denyutan jantung seseorang.

Kadar denyut jantung maksimum diperoleh dari 220 minus umur. Katakan umur anda 30 tahun, maka jumlah maksimum ialah 190 bpm.

Dengan melakukan ujian mudah ini, anda boleh mengetahui jika kadar jantung anda normal atau tidak. Ia juga berguna sebagai diagnosis awal kehadiran atau ketiadaan gangguan kardiovaskular.