Punca Gatal Dan Kurap Di Celah Kelangkang

Tahukah anda bahawa keadaan lembap celah kelangkang itu dapat mencetuskan kurap? kurap di Celah kelangkang biasanya dicetuskan oleh dua faktor utama, iaitu kebiasaan memakai seluar ketat dan obesiti. Selain gatal-gatal, jenis cacing ini juga boleh meninggalkan parut pada kulit yang dijangkiti.

Punca kurap Di Celah Kelangkang

Gatal-gatal di celah kelangkang boleh disebabkan  oleh tinea cruris. Keadaan ini disebabkan oleh jangkitan kulat. Dalam bahasa Inggeris, tinea cruris juga dipanggil jock itch. Jock itch adalah jangkitan yis yang biasanya muncul di paha dalaman, di sekitar alat kelamin, serta punggung. Gejala yang biasanya muncul pada jenis kurap ini ialah kemunculan warna kemerahan separa bulat yang merasakan gatal pada kulit.

Dalam bahasa melayu tinea cruris sering juga disebut sebagai kurap pangkal paha atau jangkitan cendawan sahaja. Tinea cruris adalah keadaan kulit yang mempunyai jangkitan yis akibat faktor kerentanan.

Sehingga timbul tompok-tompok kemerahan melingkar, bersisik, gatal, yang lama-kelamaan menebal dan menghitam yang semakin lama bisa semakin luas. Kawasan yang terkena meliputi lipat paha, meluas ke perut bawah, dan boleh sampai punggung juga kini semakin luas.

Beliau menambah, sebenarnya istilah cruris merujuk kepada pangkal paha. Walaupun, boleh saja cendawan yang sama menjangkiti bahagian tubuh lain seperti rambut, kuku, kulit wajah, dan lain-lain akibat kenalan lama dan erat dengan elemen cendawan. Ada istilah khusus untuk jangkitan kulat di celah kelangkang yakni cruris menggambarkan lokasi mana yang dijangkiti.

Oleh itu, jangkitan jangkitan kudung agak biasa disebabkan faktor kelembapan dan jangkitan kulat. Penyebab kemunculan tinea cruris,  unsur kulat adalah spora. Spora ini lebih sering dijangkiti daripada yang lain, walaupun terdapat juga tanah, air yang tidak bersih, bulu binatang.

Jangkitan ini mudah terjadi pada keadaan kulit yang lembap dan kurang terjaga kebersihannya. Katakan tidak ganti pakaian dalam teratur, pakai pakaian dalam yang lembap, bertukar tuala atau pakaian dalam, kemudian mempunyai penyakit kelainan kekebalan tubuh atau diabetes, maka cendawan berkembang sehingga berkembang biak di permukaan kulit, sehingga boleh berlaku kurap di celah kelangkang.