Keadaan Kesihatan Yang Boleh Sebabkan Berak Berdarah

Berak berdarah adalah tanda amaran penyakit, lebih khusus gangguan gangguan gastrointestinal. Penyebab yang paling biasa mengenai najis merah atau terasa termasuk ulser perut dan merosakkan urat perut semasa muntah.

Sebab-sebab lain berak berdarah

Gastroenteritis: Ini adalah jangkitan virus yang menyerang perut dan usus. Lebih khusus lagi, ia adalah keradangan saluran gastrointestinal yang menyebabkan cirit-birit berdarah, jika rawatan diabaikan.

Buasir: Apabila urat yang terletak di kawasan anus dan rektum menjadi bengkak, keadaan yang dihasilkan disebut sebagai buasir. Apabila buasir berada di dalam dubur, orang itu boleh mengeluarkan najis yang sebahagiannya ditutup dengan darah. 

Sembelit: Mengelakkan sakit usus di mana najis besar dikeluarkan oleh merosakkan tisu di sekeliling dubur boleh menyebabkan  

berak berdarah. Ini kerana, tisu halus boleh berdarah dengan lentur apabila ia menggosok-gosok dengan bangkai besar yang berlalu. 

Sindrom Usus Mampuk: Ini adalah masalah pencernaan yang menyebabkan keradangan dinding usus yang mungkin menyebabkan cirit-birit dengan gumpalan darah dalam tinja. 

Penyakit Radang usus: Orang yang menderita keadaan keradangan usus seperti kolitis ulseratif dan penyakit Crohn juga mungkin menunjukkan adanya darah dalam tinja. Dalam penyakit Crohn, keradangan hanya tidak terhad secara dangkal tetapi juga menyusup lapisan dalaman tisu usus yang terjejas. Semasa makan, makanan yang tertelan boleh memusnahkan kawasan perut usus dan menyebabkan pendarahan sedikit. Kesakitan abdomen, cirit-birit dan kekejangan adalah beberapa gejala penyakit Crohn yang paling biasa. Sebaliknya, kolitis ulseratif biasanya ditandai dengan pembentukan ulser atau luka terbuka dalam usus besar. 

berak berdarah
Diverticulitis: Keadaan ini yang menyerang usus besar menyebabkan keradangan dan pendarahan diverticula. Diverticula menonjolkan kantung-kantung yang terbentuk pada lapisan superfisen usus besar. Oleh itu dalam diverticulum, bahagian luar kolon menunjukkan perkembangan kantung membonjol. Di Amerika Syarikat, lebih daripada 40 orang sering didiagnosis dengan diverticulum. Diverticula tidak berbahaya dan jarang menyebabkan kebimbangan. Walau bagaimanapun, apabila kantung-kantung ini menjadi meradang dan berdarah akibat jangkitan, seseorang pasti mengalami sakit perut dan perubahan yang tidak diingini dalam pergerakan usus. 

Kanser kolon: darah berterusan dalam najis boleh menandakan adanya pertumbuhan kanser di kolon. Pembahagian sel yang tidak biasa biasanya bermula di dalam lapisan dalaman kolon dan akhirnya merebak ke kawasan yang bersebelahan. Orang dengan polip usus besar (projektif kecil yang kecil) berisiko mengalami kanser kolon. Ini kerana, polip ini boleh bertukar kanser dan jadi ia harus dikeluarkan pada awalnya.