Rahsia Kesihatan Disebalik Tapak Tangan

Penyakit anda dapat dikesan dari telapak tangan. Bagaimana mungkin itu? Tahu bahawa sawit adalah akhir saraf tubuh manusia. Oleh itu, apa-apa kejadian yang berlaku di dalam badan boleh dilihat dari telapak tangan.

Melalui telapak tangan, sebenarnya kita boleh melakukan pengesanan awal yang berkaitan dengan keabnormalan tubuh atau penyakit yang wujud.

Di telapak tangan manusia disimpan sekitar 1000 rahsia kesihatan. Analisis pada tapak tangan telah lama diamalkan oleh orang Yunani.

Analisis telapak tangan adalah satu bentuk analisis yang sangat disyorkan untuk orang yang bekerja di bidang rawatan apabila mereka ingin merawat atau merawat pesakit yang dirawat pada masa itu.

Di antara telapak tangan, yang dapat menunjukkan keadaan penyakit di dalam tubuh manusia adalah telapak tangan atas, telapak tangan di belakang, semua jari (dari jari kecil ke ibu jari), jari-jari jari atas, dan kuku. Dan di bawah adalah beberapa masalah kesihatan dari kedua-dua penyakit kecil dan serius yang dapat dikesan oleh telapak tangan.

Kanser Payudara

Palma wanita boleh digunakan sebagai instrumen untuk melihat risiko kanser payudara dengan membandingkan persamaan dalam kedua-dua jari. Jika jari telunjuk lebih panjang daripada jari cincin, ia bermakna mereka mempunyai tahap estrogen yang lebih tinggi, hormon yang membantu pertumbuhan kanser. Bagaimana dengan keadaan jari telunjuk anda dengan jari cincin anda?

Jantung

Para saintis Finland meneliti 8000 orang dengan melihat hujung jari bengkok ke dalam, mendapati 46 peratus lelaki lebih berisiko mati pada usia muda akibat serangan jantung daripada lelaki tanpa osteoartritis.

Sebab hubungan ini tidak jelas tetapi pakar meramalkan ini akibat tahap lemak yang tinggi dalam darah yang boleh menutupi arteri atau ia juga boleh osteoarthritis menunjukkan tahap rendah testosteron yang melindungi lelaki daripada penyakit jantung.

Autisme

Dalam kajian pada 2001, didapati kanak-kanak dengan autisme mempunyai jari cincin yang sangat panjang. Ini menunjukkan bahawa mereka seolah-olah mempunyai jumlah testosteron yang luar biasa dalam rahim mereka yang menghasilkan suatu bentuk kelakuan lelaki yang berlebihan seperti kesulitan komunikasi dan kurang kesedaran tentang keadaan emosi orang lain
Rahsia Kesihatan Disebalik Tapak Tangan

Masalah Paru-paru

Apabila doktor melihat gejala masalah pernafasan, mereka sering memeriksa kuku. Ini kerana warna kulit di bawah kuku bertukar menjadi kulit berwarna biru apabila komplikasi pernafasan berlaku.

Darah yang mengandungi oksigen mempunyai warna merah terang tetapi darah yang kehilangan oksigen adalah merah gelap. Ini adalah salah satu gejala yang berlaku pada bayi dengan bronkitis akut.

Tekanan

Apabila dalam keadaan kemurungan, badan akan melepaskan hormon steroid yang boleh melemahkan sistem imun. Tanda-tanda di telapak orang yang mengalami stres adalah terdapat urat biru atau hijau pada pergelangan tangan, telapak tangan, dan sepanjang jari dan jelas terlihat pada kaki.

Kekurangan Vitamin

Noda putih di hujung jari menunjukkan kekurangan zink. Zink adalah penting untuk mengekalkan sistem imun. Sumber makanan yang mengandungi zink termasuk susu, tiram, ayam, biri-biri, semua jenis bijirin, kacang, dan sayur-sayuran hijau berdaun.

Sebenarnya, terdapat banyak penyakit lain yang dapat dikesan melalui telapak tangan. Dengan teknik mengesan penyakit yang seseorang mungkin menderita melalui telapak tangannya, kita dapat mengetahui terdapat penyakit atau gejala penyakit apa di dalam tubuh. Tetapi untuk menjadi lebih pasti, anda juga dinasihatkan untuk terus melihat seorang doktor untuk menjadi lebih yakin dan sah.