Petua elak serangan jantung

Sesiapa sahaja boleh mengalami penyakit jantung dan strok. Penyakit ini, tidak membezakan antara seks dan umur.

Tetapi berita gembira, 80 peratus serangan jantung awal dan strok boleh dihalang. Diet yang sihat, aktiviti fizikal yang tetap, dan tidak menggunakan produk tembakau adalah kunci untuk menghindarkan kita daripada dua penyakit maut.

Pemeriksaan dan kawalan juga merupakan faktor risiko penyakit jantung dan strok seperti tekanan darah, kolesterol dan gula darah tinggi atau diabetes.

1. Makanan yang sihat

Diet yang seimbang adalah penting untuk jantung dan sistem peredaran darah yang sihat. Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, bijirin penuh, daging tanpa lemak, ikan dan kacang, dan batasi garam, gula dan pengambilan lemak.

Jika anda minum alkohol, hadkan kepada dua minuman sekali sahaja dan tidak setiap hari.

2. Aktiviti fizikal rutin

Dapatkan tubuh anda bergerak sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. untuk mengekalkan kecergasan badan dan kardiovaskular.

3. Elakkan penggunaan tembakau

Tembakau dalam apa jua bentuk sangat berbahaya kepada kesihatan. Ini termasuk rokok, cerutu, atau tembakau mengunyah. Pendedahan kepada asap tembakau dari luar diri, juga berbahaya.

Risiko serangan jantung dan strok akan jatuh sejurus selepas seseorang berhenti menggunakan produk tembakau.

4. Periksa dan mengawal risiko penyakit kardiovaskular keseluruhan anda

Rawatan dan kaunseling dengan doktor sangat disyorkan untuk orang yang berisiko tinggi (obesiti, perokok, sejarah keluarga dengan penyakit yang sama, tekanan darah, kolesterol dan gula darah tinggi).

5. Ketahui tekanan darah anda

Petua elak serangan jantung
Tekanan darah tinggi biasanya tidak mempunyai gejala, tetapi ia adalah salah satu punca terbesar strok tiba-tiba atau serangan jantung.

Semak tekanan darah anda dengan kerap untuk memberitahu anda bagaimana mungkin anda mempunyai serangan jantung.

6. Tahu tahap lipid darah anda

Kolesterol darah dan lipid darah yang tidak normal boleh meningkatkan risiko serangan jantung dan strok. Kolesterol darah perlu dikawal melalui diet yang sihat dan, jika perlu, dengan ubat yang betul.

7. Tahu paras gula darah anda

Tahap glukosa darah tinggi (atau atau pesakit diabetes) akan meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.

Jika anda menghidap diabetes, sangat penting untuk mengawal tekanan dan gula darah untuk meminimumkan risiko serangan atau masalah jantung.