Petua elak peti ais (Peti Sejuk) berbau

Makanan yang disimpan dalam peti sejuk akan tahan lama dan kesegaran akan lebih lama. Tetapi, jika dipenuhi dengan pelbagai jenis makanan dan minuman yang dibaui tajam, peti sejuk dapat memancarkan bau. Akibatnya, kualiti makanan dan minuman di dalamnya berkurangan.

Walau bagaimanapun, anda tidak perlu risau. Bau dalam peti sejuk boleh dikurangkan dengan membersihkan peti sejuk secara berkala. Jika bau tidak hilang, terdapat beberapa petua yang boleh anda gunakan. Tidak perlu menggunakan bahan kimia, semata-mata memanfaatkan bahan-bahan di dapur anda seperti berikut:

Cuka

Cuka muncung pada kain itu, kemudian gosokkannya di dalam dan di luar dinding peti sejuk. Cuka boleh menghilangkan kekotoran dan mencegah pertumbuhan acuan.

Jus tomato

Selebihnya jus tomato anda tidak memerlukan anda buang. Semasa kesegaran masih terjaga, anda boleh menggunakan jus tomato untuk mengeluarkan bau di dalam peti sejuk. Cara, tuangkan jus tomato ke dalam kain yang bersih, kemudian gosokkan pada permukaan peti sejuk. Selepas itu, bilas dengan air suam supaya permukaan peti sejuk tidak melekit.

Lemon

Jus lemon mempunyai aroma yang sangat segar. Hanya memerah lemon, kemudian tuangkan air ke dalam bekas kecil, kemudian masukkan ke dalam peti sejuk. Selepas itu, biarkan berdiri beberapa saat sehingga bau lemon menyebar.

Soda penaik

Petua elak peti ais (Peti Sejuk) berbau
Sediakan span yang telah dibasahkan, kemudian taburkan baking soda di permukaan. Gosok di permukaan peti sejuk, juga di bahagian kotor. Bilas span dan kemudian gunakan lagi untuk membersihkan permukaan peti sejuk yang telah digosok.

Kopi dan teh

Anda juga boleh menuang beberapa sudu serbuk kopi ke dalam bekas kecil. Letakkannya di dalam peti sejuk dan biarkan serbuk kopi menyerap bau yang tidak menyenangkan. Selain kopi, anda juga boleh menggunakan teh dengan cara yang sama. Semoga berjaya!