Petua elak jangkitan sakit mata

Sekiranya mata anda kelihatan merah jambu, sakit dan mengalir, anda mungkin mengalami sakit mata konjungtivitis, jangkitan mata yang paling berjangkit. Sekiranya tidak dirawat secara khusus akan menyebar kepada orang lain.

Kesakitan mata sangat menular. Seseorang yang berada di dalam bilik ada yang terkena sakit mata, risiko terkena sangat tinggi. Jika anda atau sesiapa yang menderita sakit mata harus di rumah dan tidak melakukan aktiviti di luar supaya tidak menjangkiti orang lain.

Penyakit mata biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria, kulat atau virus. Jangkitan ini boleh berlaku di bahagian mata yang berlainan dan boleh menjejaskan kedua-dua atau hanya satu mata sahaja.

Gejala jangkitan mata ini termasuk kemerahan, gatal-gatal, bengkak, jumlah najis mata yang keluar, kesakitan dan kesakitan masalah dengan penglihatan.

Rawatan bergantung kepada penyebab jangkitan, rawatan biasanya termasuk pemampatan, titisan mata, salap atau antibiotik. Ia menjadikan mata sakit lama untuk sembuh kerana jangkitan kedua yang biasanya disebabkan oleh kuman atau bakteria.

Penyakit mata yang paling berjangkit adalah konjungtivitis, yang merupakan kerengsaan disebabkan oleh jangkitan membran yang melapisi mata. Ini kerana virus di mana-mana dan boleh terbang di udara.

Penyakit mata sangat menular, semua peralatan yang digunakan dan disentuh oleh pesakit boleh menjadi sumber kesakitan mata. Kerana virus ini sangat mudah disebarkan di udara, penghidap mata tidak boleh melakukan aktiviti di luar rumah.

Seperti yang dipetik dari laman eHow, Selasa (23/2/2010), terdapat beberapa langkah yang boleh dilakukan untuk mengelakkan kesakitan mata, iaitu:
    Petua elak jangkitan sakit mata
  1. Elakkan menyentuh mata selepas melakukan perjalanan atau menyentuh objek orang yang sakit mata. Bersedia untuk sentiasa mencuci tangan terlebih dahulu atau gunakan sanitizer tangan sebelum menyentuh mata.
  2. Elakkan berkongsi barangan peribadi seperti tuala, gelas, sapu tangan, solek mata atau kanta lekap dengan orang lain.
  3. Anda tidak boleh menggosok mata anda tanpa membasuh tangan anda terlebih dahulu untuk mengelakkan strok dan jangkitan mata dari kuman yang mungkin melekat di tangan anda, kerana tangan tidak selalu dalam keadaan steril.
  4. Gunakan perlindungan mata seperti cermin mata jika terletak di tempat yang berisiko terkena mata sakit atau jika menunggang motosikal untuk mengelakkan pendedahan kepada habuk atau angin yang boleh menyebabkan kerengsaan.
  5. Perhatikan kebersihan kaca mata atau kanta lekap yang digunakan.