Petua elak ikan melekat di kuali

Ikan adalah salah satu menu makan paling popular. Walau bagaimanapun, walaupun banyak masalah yang timbul apabila kita ingin menggoreng ikan, seperti melekit atau melekat pada kuali yang menyebabkan daging itu dimusnahkan, atau minyak meletup dan keluar yang akan mencederakan kulit. Oleh itu, ramai orang yang merasa malas apabila mereka mahu memproses atau memancing ikan.

Kerana ikan adalah satu makanan yang mengandungi nutrisi yang lengkap, sangat disarankan sebagai hidangan keluarga. Hanya kerana malas dan takut apabila menggorengnya sehingga meninggalkan menu ini.

Nah, sebenarnya ada cara atau petua tertentu apabila menggoreng ikan ke ikan tidak melekit dan minyak tidak meletus. Seperti apa? Untuk mengetahui anda dapat melihat perbincangan di bawah.
Petua Untuk Ikan Tidak tidak melekat pada kuali

Panaskan kuali dahulu sebelum menuang minyak

Petua elak ikan melekat di kuali
Cara kebiasaan kita apabila menggoreng sesuatu adalah, menuangkan minyak terlebih dahulu dan kemudian memanaskannya dalam kuali. Walau bagaimanapun, sebenarnya cara sedemikian akan menjejaskan makanan yang kita goreng. Oleh itu, lebih baik jika anda memanaskan kuali terlebih dahulu agar tidak menyebabkan ikan goreng menjadi melekit. Sekiranya kuali panas, anda boleh mencurahkan minyak masak dan tunggu sehingga ia panas. Hanya kemudian, input ikan akan digoreng.

Goreng Ikan dengan Minyak Yang Banyak

Jika kita goreng ikan dengan banyak minyak, maka ikan yang kita goreng akan berkembang dan tidak akan menyentuh bahagian bawah kuali. Oleh itu, kaedah ini boleh digunakan untuk meminimumkan ikan untuk tidak melekat. Bukan itu sahaja, menggunakan banyak minyak apabila menggoreng ikan akan membuat ikan dimasak dengan sempurna.