Petua Elak Hidung Berdarah

Adakah anda pernah mengalami hidung berdarah? Keadaan pendarahan pada hidung adalah masalah biasa yang biasanya berlaku. Penulisan Web MD, hidung berdarah biasanya bukan masalah perubatan yang serius.

Hidung mengandungi banyak saluran darah yang terletak berhampiran permukaan di bahagian depan dan belakang hidung. Pembuluh darah sangat rapuh dan berdarah dengan mudah.

Nosebleeds atau hidung berdara boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, sama ada wanita, lelaki, kanak-kanak, dan orang dewasa. Jenis ini dibahagikan kepada dua, anterior yang berlaku apabila saluran darah di bahagian depan hidung pecah dan berdarah dan posterior berlaku di bahagian belakang atau bahagian paling dalam hidung, yang menyebabkan aliran darah ke bahagian belakang tekak.

Bukan tanpa sebab, mimisan boleh berlaku kerana pelbagai faktor. Di antaranya perubahan alam sekitar, iklim sejuk dan kering, berada di dataran tinggi, terdedah kepada stim kimia, merokok, dan kecederaan seperti tekanan, melanda, atau melekat pada hidung. Pada kanak-kanak, mimisan juga boleh berlaku apabila objek masuk hidung.

Keadaan perubatan seperti struktur yang tidak normal di hidung, polip, selsema, alergi, jangkitan sinus, demam, tekanan darah tinggi, penyakit buah pinggang dan penyakit hati juga boleh menyebabkan hidung. Sebab lain adalah penggunaan ubat-ubatan yang mempengaruhi pembekuan darah, seperti aspirin, atau ubat alahan.

Pertolongan cemas untuk hidung berdarah

Sekiranya berdebar-debar secara tiba-tiba, jangan panik kerana mimisan boleh dirawat terlebih dahulu sebelum membuat keputusan untuk pergi ke doktor. Cuba untuk berseronok, kerana panik boleh membuat darah lebih banyak.

Daripada segera mengambil posisi tidur, terus duduk. Kedudukan berbaring boleh menyebabkan darah menelan dan dapat merengsakan perut.

Tutup lubang hidung anda dengan ibu jari dan jari telunjuk selama 5-10 minit. Sementara itu, bernafas melalui mulut anda. Ini akan memberi tekanan pada bahagian hidung anda yang berdarah dan boleh membuat darah berhenti mengalir.

Anda juga boleh menggunakan kompres sejuk pada hidung atau gunakan decongestant spons untuk menutup saluran darah kecil.

Alodokter menulis terdapat beberapa ubat yang boleh digunakan untuk menghentikan hidung berdarah. Salah satu adalah asid tranexamic, ubat yang dapat mengurangkan pendarahan dengan membantu bekuan darah anda.

Mengambil asid tranexamic dapat mengurangkan pendarahan dengan membantu bekuan darah anda. Kemudian, terdapat juga oxymetazoline, phenylephrine hydrochloride, atau phenylephrine-DM-guaifenesin semburan hidung yang boleh digunakan dalam jangka pendek untuk membantu hidung tersumbat dan pendarahan ringan.

Walau bagaimanapun, terdapat juga ubat-ubatan yang tidak disyorkan untuk menghentikan hidung berdarah, seperti aspirin, ibuprofen, clopidogrel bisulfate, atau warfarin yang boleh berfungsi mencairkan darah.

Sekiranya hidung itu tidak dapat dihentikan, segera pergi ke doktor. Apabila diperlukan, doktor boleh melakukan cauterization, teknik perubatan untuk menghentikan hidung berterusan atau kerap.

Teknik ini melibatkan pembakaran saluran darah dengan pemanas khas. Cara lain ialah membungkus hidung sementara dengan kapas atau kain kasa.

Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal untuk menentukan sebabnya. Anda akan mendapat kenyataan tentang sejarah dan rawatan perubatan terkini.

Satu siri ujian yang mungkin termasuk ujian darah, endoskopi hidung, ujian darah tromboplastin separa masa, imbasan CT hidung, dan sinaran X pada muka dan hidung.

Cara Elak Hidung Berdarah

Petua Elak Hidung Berdarah
Hidung berdarah memang boleh datang pada bila-bila masa tanpa diduga, tetapi ada beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk mencegahnya. Pertama, pastikan bahagian dalam hidung sentiasa lembap. Gunakan kapas dengan jeli petroleum untuk membersihkan hidung anda setiap tiga hari.

Anda juga boleh menggunakan produk hidung saline, semburan untuk hidung ini dapat membantu menjaga bahagian dalam hidung lembab.

Hidung hidung kering mungkin kerana udara di dalam rumah anda kering. Untuk membetulkan ini, gunakan pelembap atau pelembap. Merokok juga boleh merengsakan bahagian dalam hidung dan menjadikannya kering.

Kebiasaan untuk dielakkan ialah mengikis atau menggosok hidung anda. Pada kanak-kanak, perlu ambil perhatian bahawa jari kuku sentiasa pendek. Mengurangkan penggunaan ubat alergi kerana ia boleh membuat hidung berasa kering.