Petua elak gigi berlubang

Apabila bercakap dengan orang yang tidak dikenali, maka gigi masuk ke dalam badan yang mesti kelihatan. Oleh itu, mempunyai gigi cantik, kuat, sihat dan wajib.

Salah satu pemusnah gigi adalah gigi. Kemudian, bagaimanakah cara yang paling mudah untuk mencegah rongga? Dan bagaimana dengan gigi yang telah berlubang, bagaimana untuk menyembuhkannya? berikut ini adalah Petua elak gigi berlubang.

Elakkan penggunaan gula yang berlebihan

Untuk mengelakkan atau menyembuhkan rongga, pastikan untuk mengurangkan penggunaan makanan manis. Oleh kerana makanan yang kaya dengan gula akan menimbulkan produksi bakteria di mulut dan menggunting gigi utuhnya.

Makan makanan yang tinggi dalam nutrien

Mengambil vitamin dan mineral yang larut dari makanan berkhasiat tinggi boleh mencegah kerosakan gigi. Untuk kesihatan gigi meningkatkan penggunaan sayur-sayuran berdaun hijau, minyak kelapa, alpukat, dan kacang-kacangan.

Gargling dengan minyak kelapa

Gargling with oil membantu detoksifikasi secara lisan. Bilas mulut dengan minyak kelapa dan gargle.

Elakkan asid phytic

Tubuh mempunyai asid phytic sendiri. Walau bagaimanapun, asid phytic ini dapat mencegah gigi daripada menyerap mineral dalam makanan yang akhirnya menyebabkan penurunan kesihatan gigi. Untuk itu, elakkan makanan tinggi kandungan asid phytic.
Petua elak gigi berlubang

Gunakan pasta gigi mengandungi mineral

Menggunakan ubat gigi yang mineral dan bebas daripada semua bahan kimia yang berguna untuk mencegah rongga.