Petua elak bulu kucing gugur

Dalam mengekalkan kecantikan bulu kucing mesti mempunyai banyak pencinta cat yang bertanya tentang cara membuat bulu hewan kucingnya tidak gugur? Sebenarnya kehilangan semula jadi dalam setiap kucing adalah normal sebagai kucing betina dewasa yang mengalami nafsu. Tetapi anda perlu tahu, ternyata terdapat faktor lain yang boleh menyebabkan kehilangan rambut kucing selain proses nafsu dalam kucing betina.

Bulu yang gugur itu memang menjengkelkan kerana bulu-bulunya akan tersebar di mana-mana dan akan menjadi kerja rumah tambahan untuk kita di rumah. Berikut ini akan dibincangan tentang Petua elak bulu kucing gugur.

Penjagaan yang betul untuk elak bulu kucing Gugur

Petua elak bulu kucing gugur
Peminat cat harus rutin dalam mandi kucing haiwan kesayangan anda dan pastikan anda menggunakan syampu khusus kucing supaya bulu kucing boleh selamat dari mana-mana kutu dan parasit yang biasanya sering dilekatkan pada bulu kucing. Untuk menghilangkan kutu dan tungau, anda juga dapat menyingkirkan limau dan cuka untuk membuat kutu dari tubuh kucing, cuka dan lemon mengandungi loji bahan asid yang baik tetapi sihat untuk kulit dan bulu kucing.

Beberapa petua:

Sediakan 1 cawan jus lemon tulen, syampu kucing dan 1 periuk kecil air. Tuangkan semuanya dalam satu bekas boleh menjadi baldi atau mandi, mandi kucing dengan air pastikan setiap bahagian selain wajah kucing merendam basah, ia berguna untuk menjadikan kulit kucing lebih sihat dan mengelakkan kutu dan tungau.

Vitamin

Penggunaan vitamin dalam kucing umumnya sangat penting bagi setiap kucing, tetapi penyediaan vitamin untuk kucing mesti berada pada dos yang betul, Yang bermaksud? Mesti sepadan dengan dos kucing itu. Kerana vitamin berlebihan juga akan memberi kesan negatif pada bulu kucing. Sebaliknya, kekurangan vitamin juga akan memberi kesan kepada kucing mengalami keguguran rambut. Seperti yang akan dibincangkan di bawah, kucing yang mengalami keguguran rambut memerlukan pengambilan lemak omega 3 dan 6 yang baik untuk kesihatan kulit dan bulu mereka.

Biotin - Vitamin B kompleks seperti biotin juga boleh membantu kesuburan dan kesihatan dalam rambut kucing. Kekurangan biotin mungkin lebih mudah dirasakan oleh kucing yang lebih muda. Gejala kekurangan vitamin B (biotin) secara amnya termasuk bulu yang mudah gugur dan kehilangan warna bulu biasa.
Menendang bulu

Sesetengah orang mungkin tidak berfikir jika banyak kelebihan apabila anda menyikat bulu kucing, di sini anda dapat melihat manfaatnya jika bulu kucing pada sikat.
  • Menyikat rambut kucing adalah metabolisme yang terapi badan kucing sendiri yang memberi kesan kepada kulit, bulu dan semua aspek kesihatan akan meningkat, ini akan menjadi sempurna apabila anda melakukan urutan kecil juga.
  • Dengan sikat khas, anda boleh menghilangkan kutu dan tungau yang tidak boleh dibersihkan hanya dengan syampu.
  • Apabila menyikat bulu kucing, sambungan emosi kucing dan tuan akan lebih dekat.

Makanan

Bulu yang jatuh juga boleh disebabkan oleh fakta bahawa tiada sudu dalam makanan, oleh itu pencinta cat perlu memberi perhatian kepada makanan apa yang sesuai dengan kucing dengan betul dan betul. Dalam haiwan peliharaan juga termasuk bentuk makanan khas untuk kucing jatuh, tetapi perkara yang paling penting untuk anda lakukan ialah bagaimana untuk memberi ukuran pada corak dalam makanan pemakanan, kerana nutrien yang berlebihan akan mengakibatkan rambut kucing akan gugur dengan sendirinya. Oleh itu, anda perlu menyesuaikan dos untuk makanan kucing anda seimbang. Apakah kandungan makanan yang diperlukan untuk merawat bulu kucing yang tetap sihat?

Besi Anda juga perlu tahu bahawa makanan yang mengandungi besi juga dapat membantu mengekalkan warna rambut mereka yang normal dan juga dapat menghindari keguguran rambut pada bulu kucing. oleh itu anda perlu mencari makanan yang mempunyai komposisi kaya dengan besi seperti ayam, ayam belanda, daging lembu dan hati domba.

Omega 3 dan 6 asid lemak Dalam kandungan ini juga berguna untuk menjaga dan mencantikkan bulu kucing. Ternyata kandungan asid dalam omega 3 dan 6 juga dapat menyokong fleksibilitas kulit, rambut berkilat dan kesehatan pada rambut kucing. Banyak jenama pemakanan yang berkualiti menggabungkan asid lemak ini ke dalam setiap pakej.

Sumber kaya asid lemak omega-6 termasuk:
  • Daging
  • Telur
  • Kacang kedelai
Sumber kaya asid lemak omega 3 termasuk:
  • Minyak ikan
  • Ikan laut
  • Oat
Okay itulah beberapa petua elak bulu kucing gugur yang saya jelaskan di sini. Sama ada jenis kucing anda seperti kucing persia, kucing limau gedang atau garis panduan utama di atas boleh digunakan untuk mereka. Mudah-mudahan artikel ini berguna untuk anda semua.