Petua cara elak anak isap jari

Adakah menghisap jari membawa kepada masalah ortodontik kemudian? Bayi dan kanak-kanak mula menghisap jari mereka sebagai alat untuk meneroka alam sekitar di sekeliling mereka. Ini adalah langkah penting dalam peringkat pertumbuhan mereka.

Tetapi terdapat beberapa kanak-kanak yang menjadi gila dan kesinambungan untuk menghisap jari mereka walaupun dia telah berlalu lima atau enam tahun. Perkara-perkara seperti ini perlu berhati-hati dan perlu dilakukan tindakan khas sebelum tabiat mereka merosakkan gigi.

Pakar sebenarnya mengesyorkan bahawa ibu bapa tidak memaksa kanak-kanak di bawah lima untuk berhenti menghisap ibu jari. Kerana kebanyakan mereka akan berhenti tabiat ketika mulai di tadika.

Lebih daripada 75% bayi mengisap ibu jari mereka dalam pengetahuan-tahun pertama usia mereka. Biasanya bayi akan menyedut jari anda sebagai emosi apabila mereka merasa bosan, letih, atau marah. Tidak jarang, selain menghisap ibu jari terdapat bayi yang berkelakuan aneh seperti memainkan rambut, memegang telinga, atau mengusap dan memutar selimut, dan sebagainya.

Kesan yang timbul disebabkan oleh kebiasaan ibu jari bergantung kepada usia kanak-kanak, tempoh, konsistensi dan kekuatan sedutan. Sekiranya ibu jari mengisap kanak-kanak terus berumur 8-9 tahun, kesan sampingan masih boleh diperbaiki. Walau bagaimanapun, jika kejadian itu teruk dan merosakkan gigi, maka kemudiannya perlu dilakukan 'ortodontik' rawatan khusus.

Menghapuskan kebiasaan mengisap jari ini biasanya sukar tetapi jika kita cuba berkompromi dengan anak-anak, mungkin akan lebih mudah. Sesetengah ibu bapa telah dapat menghilangkan kebiasaan anak-anak mereka yang tidak lagi menghisap ibu jari melalui cara-cara berikut:
Petua cara elak anak isap jari

Jemput mereka untuk Berkompetisi

Hantar tawaran terhadap mereka untuk tidak menghisap ibu jari anda. Contohnya, hari ini mereka akan diberikan hadiah ais krim kegemarannya jika sekurang-kurangnya boleh melalui beberapa jam tanpa menghisap ibu jarinya. Masa yang diperlukan adalah semakin banyak masa, jadi pada masanya mereka akan terbiasa untuk tidak menghisap ibu jari mereka.

Oleskan sesuatu kepada ibu jari mereka

Sekiranya cara pertama tidak berfungsi, jangan putus asa terlebih dahulu. Cuba gunakan helah berikut. Sapukan sesuatu yang membuatkan kanak-kanak tidak suka, mungkin dengan cecair yang agak menyengat atau ketidakselesaan. Sekiranya orang-orang Jawa memberikan 'Butrowali' sejenis herba yang biasanya dijadikan sebagai ubat herba dan berfungsi untuk meningkatkan selera makan anak. Jadi istilah 'semasa menyelam air minum'. Di samping menghalang tabiat kanak-kanak menghisap jari, semua membuat kanak-kanak lebih suka makan.

Kanak-kanak pastinya tidak suka rasa pahit yang telah dioleskan ke jari mereka, jadi ia tidak akan mengulangi untuk menghisap jari. Mereka mesti disembuhkan untuk menghisap jari mereka.

Sukar untuk mengubah kebiasaan, kerana ibu bapa kita perlu memberikan sokongan seperti memberi pujian, memeluknya, berjalan-jalan, bermain dengan permainan baru bersama-sama, jadi perhatian mereka juga boleh terganggu dari kebiasaan menghisap jari. Sekiranya mengelakkan mereka dari iklan di TV atau papan iklan yang mengingatkan mereka untuk menghisap jari.

Jika program ini tidak berhasil, jangan putus asa. Anda boleh berunding dengan doktor yang anda percayai untuk mencadangkan apa sahaja yang anda perlukan untuk menangani isu ini.