Hati-Hati, Pengambilan paracetamol secara tidak betul boleh merosakkan hati

Ubat Parasetamol (acetaminophen) mestilah biasa kepada anda. Apabila anda mengalami demam atau sakit kepala biasanya mudah dikonsumsi. Malah, paracetamol kini dijual dengan bebas kerana ia dianggap sebagai ubat yang sangat selamat, baik untuk orang dewasa, wanita hamil, kepada anak-anak.

Tetapi jangan salah, jika tidak sesuai dos, penggunaan paracetamol akan menjadi maut. Kerosakan hati adalah salah satu daripada mereka. sangat penting bagi kita untuk mengetahui, supaya saudara-saudara kita boleh mengambil ubat ini dengan betul, agar tidak mendapat kesan sampingan ubat ini. Bagaimana keadaan ini berlaku?

Selepas memasuki badan, paracetamol akan menghasilkan metabolit yang dipanggil N-asetil-p-benzoquinone imine (NAPQI). Di bawah keadaan biasa, bahan ini akan terikat oleh glutathione dan ditukar kepada bentuk bukan toksik.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan di mana dosnya sangat besar atau terdapat penyakit hati, NAPQI ini akan mengumpul banyak di hati. Akibatnya boleh merosakkan dan menyebabkan kematian sel hati.

Gejala yang berlaku apabila terdapat kerosakan hati yang berbeza-beza, mulai dari ringan hingga teruk. Dalam 24 jam pertama ia biasanya bermula dengan loya, muntah, kelemahan, dan peluh sejuk.

Ini akan berterusan, menyebabkan badan kuning, bengkak hati, sawan, merosakkan kesedaran. Apabila gejala ini muncul, mereka mesti dirawat dengan segera untuk mencegah kerosakan hati yang teruk.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna semua orang yang menggunakan paracetamol akan mengalami kerosakan hati. Terdapat had dos yang mesti dipatuhi, iaitu 7.5-10 gram atau bersamaan dengan 15-20 tablet paracetamol 500 mg pada orang dewasa, dan 150 mg setiap kilogram berat badan untuk kanak-kanak.

Selain dos, terdapat juga keadaan tertentu yang memudahkan terjadinya keracunan paracetamol. Keagungan tua, penyakit hati sebelumnya, dan minum alkohol.

Walaupun dikatakan selamat, anda masih perlu berhati-hati ketika mengambil paracetamol. Elakkan penggunaan melebihi dos yang disyorkan. Rujuk doktor anda jika aduan itu berterusan atau anda mempunyai gejala kerosakan hati. kongsi artikel ini supaya saudara-saudara kita lebih berhati-hati dalam mengambil ubat.