Cara Elak Lipas Masuk Rumah Dan Dapur Secara Semula Jadi

Perosak rumah terdiri daripada pelbagai haiwan. Antara lipas lain, nyamuk, tikus, lalat, semut. Mana yang paling mengganggu anda?

Sudah tentu tidak ada pengecualian kerana mereka semua mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan anda dan keluarga anda.

Masalahnya, tidak begitu mudah untuk membasmi perosak ini. Mereka mudah dijumpai di sudut rumah, dapur, bilik mandi, di bawah katil, dan banyak lagi.

Lipas misalnya, kerana mudah untuk menyesuaikan diri, maka haiwan ini termasuk sukar untuk diusir di satu tempat sahaja.

Jika cecair serangga sahaja tidak mencukupi untuk membasmi mereka, maka anda memerlukan penyelesaian yang lebih bijak daripada hanya mengandalkan bahan kimia yang boleh membahayakan ahli keluarga. Mari kita cuba bahan semula jadi berikut:

Daun Salam

Daun sebenarnya adalah dapur rempah yang sangat mudah didapati di pasaran dan harganya murah. Tetapi, bau itu tidak disukai oleh kecoa.

Bagaimana untuk menggunakannya, hanya letakkan daun salam di tempat yang terdapat banyak lipas. Lipas ini secara semulajadi akan meninggalkan kerana dia tidak suka mencium daun salam sama ada basah atau kering.

Untuk hasil maksimum, gunakan daun teluk yang telah dikeringkan dan kemudian ditumbuk menjadi serbuk. Bentuk serbuk akan menghasilkan bau yang lebih menyengat sehingga kecoa tidak mahu berhenti lagi ke tempat yang ditaburi dengan daun telur bubuk.

Lada

Lada putih lada atau lada bijirin, dimasukkan ke dalam kain kasa, ikat dengan tali getah. Buat beberapa buah untuk diletakkan di tempat-tempat yang sering menjadi sarang atau sering dilalui oleh kecoa.

Bau akan menyebabkan lipas tersebut berasa tidak selesa dan akan meninggalkan rumah anda.

Anda juga boleh melembutkannya dan campurkannya dengan air sehingga menjadi pasta. Kemudian digunakan di tempat-tempat di mana terdapat banyak lipas.

Kepingan timun yang dimasukkan ke dalam tin aluminium kosong juga boleh membuat bau yang boleh membunuh lipas.

Baking Soda dan Gula

Di samping itu, campuran baking soda dan gula yang diletakkan di dalam mangkuk dan taburkan berhampiran kawasan di mana lipas juga boleh membuat lipas mati.

Bunga Jasmine

Selain sebagai bahan-bahan parfum, bunga melati kita boleh memberi manfaat untuk menghalau lipas. Potong bunga melati kecil dan letakkan di tempat di mana kecoa terletak. Fragrant timbul dari bunga melati mempunyai kesan yang berbeza untuk kecoa. Ini akan menjadikan mereka tidak selesa.
Cara Elak Lipas Masuk Rumah

Kapur Barus

Bukan hanya aroma kabinet dan bilik mandi, camphor ternyata juga mempunyai manfaat untuk menangkis lipas. Tempatkan camphor di kawasan di mana lipas biasa dikumpulkan. Bau segar akan menghilangkan kecoa.

Sabun bar

Anda memotong sekeping sabun bar kecil, dimasukkan ke dalam semangkuk air. Kacau sehingga dicampur dengan air. Tempat seterusnya di kawasan yang lembab di mana lipas biasanya bersarang.