Punca Dan Cara Membaiki Peti Ais Tidak Sejuk

Terdapat banyak cara untuk mengetahui mengapa peti ais tidak sejuk. Salah satunya ialah dengan memeriksa semua komponen sama ada dalam keadaan baik alias tidak ada yang patah. Sudah tentu ini bukan masalah mudah jika anda bukan juruteknik, atau seseorang yang tidak tahu masalah peti ais.

Kerosakan yang berlaku di dalam peti ais biasanya di tanda dengan bunyi enjin yang berdengung keras, penyejat kebocoran bocor objek yang tajam, dan tidak sedikit pula tiba-tiba peti ais tidak sejuk. Mungkin anda akan merasa panik jika anda mengalami seperti ini, kerana makanan di dalam peti ais masih banyak, dan anda takut bahawa kemudian akan menjadi busuk / basi semua.

Tetapi sekarang anda tidak perlu panik lagi, kerana dalam artikel ini akan meneroka beberapa faktor yang menyebabkan peti ais sejuk. Bagi jenis peti ais sendiri terdapat 2 jenis, iaitu peti ais 1 pintu dan peti ais 2 pintu. Sudah tentu masalahnya juga berbeza.
Penyebab peti ais yang tidak tercemar

1 # Leaf Evaporator

Penyejat yang bocor boleh mengakibatkan peti ais tidak sejuk. Kerana gas freon pasti akan keluar semua, biasanya ini disebabkan oleh benda tajam terdedah tajam. Contohnya, anda menghadapi kesulitan apabila mengambil ais kiub, kerana terdapat terlalu banyak bunga es, maka anda memakai pisau supaya anda tidak menyedari pisau itu adalah mengenai penyejat. Untuk tips anda boleh membaca artikel bagaimana untuk menjaga peti ais yang betul.

2 # Termostat Putuskan Alias ​​Tidak Bekerja

Di dalam peti ais terdapat pengatur suhu automatik yang dipanggil Thermostat. Dan jika termostat dipecahkan, pemampat tidak akan mendapat penghantaran elektrik. Jadi peti ais menjadi tidak sejuk. Jangan lupa juga membaca fungsi termostat di dalam peti ais.

3 # Kerosakan Kelebihan

Beban ini terletak pada pemampat. Alat ini berfungsi sebagai automatik atau semacam relay. Sekiranya terlalu panas pemampat, beban ini akan memecahkan arus masuk ke pemampat. Jadi ini menjadi salah satu penyebab kulkas tidak sejuk. Baca lebih lanjut mengenai artikel fungsi dan bagaimana kerja kelebihan peti ais.

4 # Terjadi untuk kebuntuan / penyumbatan Pada Pemasangan Freon

Masalah semacam ini adalah perkara biasa dalam semua jenis penyejuk, kedua peti ais, penyejuk, beku tegak. Gejala-gejala kondenser jika anda memegang sebelah kanan kiri atau belakang peti ais tidak terasa panas sekali. Ini disebabkan oleh peredaran freon yang dikepung di atas paip kapilari.

5 # peti ais Pintu Tidak Bertemu Semasa Tutup

Pintu peti ais yang longgar juga boleh menyebabkan peti ais tidak sejuk. Kerana sejuk di dalam peti ais akan selalu keluar. Biasanya ini berlaku kerana antara magnet dan getah pintu peti ais tidak melekit lagi. Penyelesaian anda boleh menggantikan pintu getah dengan yang baru.

6 # Pemampat Tinggi Lemah / Amper

Pemampat adalah jantung semua komponen dalam peti ais, jadi jika peti ais lemah atau mati ini tidak boleh sejuk sebagai fungsi utamanya. Untuk penyelesaian anda boleh menggantikan pemampat baru, atau yang kedua tetapi masih 90% normal.
Punca peti ais 2 Pintu Bukan Dingin

Punca yang membuat peti ais 1 pintu tidak sejuk juga boleh berlaku di peti ais 2 pintu, tetapi terdapat beberapa komponen peti ais yang tidak ada di dalam peti ais 1 pintu, dan hanya di peti ais 2 pintu yang menyebabkan tidak sejuk.

1 # Pemasa Ia Tidak Normal

Ini bermakna pemasa kendiri tidak boleh berputar dengan sempurna. Pemasa ini berfungsi untuk menguruskan semua komponen dalam peti ais. Alat ini hanya terdapat pada peti ais 2 pintu, dan jika pemasa rosak juga boleh menjadi penyebab peti ais tidak sejuk. Untuk bacaan selanjutnya dan fahami fungsi pemasa di dalam peti ais.

Punca Dan Cara Membaiki Peti Ais Tidak Sejuk
2 # Fan Fan Rusak Alias ​​tidak Putar

Kipas kipas rosak atau tidak berputar menyebabkan sejuk di penyejat tidak dapat merebak ke dalam bilik peti ais, supaya penyejuk beku akan disekat ke dalam ais palsu. Sudah tentu ini juga boleh menyebabkan peti ais anda tidak sejuk. Penggemar kipas Maksud saya ini adalah peminat FAN di bahagian beku atau bahagian bawah pemampat. Ia juga hanya mempunyai peti ais 2 pintu atau peti ais besar.

3 # Fuse / Heater Disconnect

Sekering ini terletak di bahagian beku atas, ia berfungsi untuk mencairkan bunga es. Sekiranya fius rosak maka ia juga boleh menghasilkan bunga ais yang terlalu banyak, jadi peti ais tidak boleh menjadi sejuk.

Itulah beberapa penyebab peti ais sejuk yang mungkin biasa. Jika anda rasa artikel ini berguna, jangan lupa untuk berkongsi dengan rakan-rakan dalam media sosial anda, dan jika anda merasakan sesuatu yang anda tidak faham, sila tanya soalan melalui medan komen di bawah.