Macam mana proses Jerawat Boleh berlaku (tumbuh)

Penyebab jerawat yang utama adalah penyakit keradangan daripada kelenjar minyak (kelenjar sebacea) yang pada umumnya berlaku pada masa remaja akibat aktiviti hormon. Di samping itu, jerawat juga boleh disebabkan oleh faktor luaran. Jenis jerawat boleh berbeza-beza, mulai dari sekadar bintik hitam (jenis whitehead atau blackhead), nodus (pembengkakan), pustul (pembengkakan disertai dengan adanya keradangan), papul (merah), hingga parut hipotrofik (cekung) / hypertrophic (seperti keloid) yang berlaku disebabkan oleh kelainan aktif.

Sebab Jerawat

Aktiviti hormon androgen memainkan peranan dalam pembentukan jerawat. Hormon androgen menjadi sangat aktif dan banyak jumlahnya pada usia akil baligh, saat menjelang haid, dan ketika kehamilan di bulan-bulan awal (3 bulan pertama). Aktiviti hormon androgen ini boleh mengakibatkan melimpahnya pengeluaran sebum (minyak) dan bila liang-liang kulit tertutup oleh debu dan kulit mati maka timbul lah jerawat.

Faktor lain yang menyebabkan jerawat adalah:

 • merokok,
 • tekanan,
 • makanan berminyak dan berlemak,
 • penggunaan kosmetik berasaskan minyak atau pelembap,
 • jarang membersihkan wajah yang kotor dan diliputi debu,
 • kekurangan rehat,
 • aktiviti hormon yang membawa kepada haid, semasa mengandung dan akil baligh,
 • udara terlalu panas.
Macam mana proses Jerawat Boleh berlaku

Proses Pembentukan Jerawat

 1. Hyperkeratinization follicular. Kelenjar minyak mempunyai saluran yang boleh saling berhubungan dengan persekitaran sekitar. Tetapi ada kalanya folikel yang melapisi kelenjar minyak disekat.
 2. Hormon androgen mencetuskan peningkatan pengeluaran sebum. Bakteria propionibacterium acnes boleh hidup dalam keadaan anaerobik (tidak memerlukan oksigen). Oleh kerana bakteria anaerobik tidak memerlukan oksigen, jumlah bakteria semakin meningkat.
 3. Keradangan. Sebum merupakan tempat tumbuh dan hidupnya bagi bakteria anaerob Propionibacterium acnes. Oleh bakteria, sebum sentiasa dipecah menjadi asid lemak bebas. Keadaan yang tidak normal ini kemudian dianggap sebagai badan asing. Penolakan ini menyebabkan keradangan.
 4. Hasil keradangan ini dapat dilihat dari luar sebagai rupa jerawat. Di kawasan ini kulit menjadi merah, dan secara beransur-ansur membusuk, dan mengeluarkan nanah.
Untuk menghapuskannya terdapat beberapa alternatif. Mulakan dengan cara semula jadi, sehingga menghapuskan jerawat cara klinikal .