Macam Mana Nak Format Flashdisk ?

Terdapat beberapa masa di mana anda sepatutnya melakukan pemformatan terdapat Flash yang anda ada. Sebagai contoh, apabila anda ingin membuat saiz Flashdisk kembali lenggang, maka proses Format dapat diambil karena semua isi file dalam flash akan dipadamkan yang ada tanpa pengecualian.

Nah dalam tutorial ini, kita akan memberi anda panduan tentang cara untuk melakukan format Flashdisk dengan 3 kaedah yang berbeza dengan mudah dan cepat tentu saja.

Melalui Windows Explorer

Cara pertama pastinya sudah menjadi perkara biasa dan paling sering digunakan oleh ramai orang. Nah kerana hanya memerlukan beberapa klik untuk melakukannya.

Caranya klik kanan pada flashdisk yang kau orang nak format dan pilih Format, kemudian pilih pilihan yang dikehendaki, Jika anda baru sahaja klik "start" maka proses akan berjalan dengan segera.

Melalui CMD (Command Prompt)

Alternatif seterusnya adalah melalui CMD (Command Prompt). Untuk menggunakan kaedah ini, anda perlu mengendalikan ultraksisan Diskpart yang dilaksanakan melalui tetingkap Prompt Command. Baca lebih lanjut Bagaimana Format Flashdisk Melalui CMD (Prompt Perintah).
Macam Mana Nak Format Flashdisk ?

Menggunakan Aplikasi Pihak Ketiga

Pilihan terakhir adalah menggunakan bantuan aplikasi pihak ke-3. Anda boleh menggunakan perisian pemformatan usb yang bertaburan di internet. Sebagai contoh dengan EaseUS Partition, atau ia boleh menggunakan perisian ringan seperti Rufus (yang juga menyediakan versi mudah alih).

Di Rufus, anda hanya perlu menyahtanda pilihan 'Buat cakera bootable menggunakan', kerana matlamatnya hanya untuk melakukan pemformatan sahaja.

Itulah 3 cara mudah yang anda boleh lakukan untuk menghapus keseluruhan kandungan flash anda. Sangat mudah bukan?