macam mana kalau lupa password gmail? Cara Menetapkan Semula kata lalauan

Macam mana kalau lupa password gmail? jika ya maka jangan risau kerana ada cara untuk memulihkan atau menetapkan semula kata laluan Gmail tetapi itu boleh dilakukan dengan mudah, dengan nota yang anda telah menambah nombor telefon pemulihan.

Seperti yang saya jelaskan dalam artikel mengenai Menambah E-mel dan Pemulihan Telefon di Akaun Google, salah satu manfaat dan matlamat untuk mendaftarkan dan mengesahkan tiada HP dalam akaun Google adalah bahawa ia akan berguna apabila kita lupa kata laluan dan perlu menetapkan semula atau ganti dengan yang baru.

Baiklah bagi mereka yang masih tidak tahu bagaimana langkahnya sila ikuti panduan berikut.
Bagaimana Untuk Memulihkan Atau Menetapkan Kata Laluan Gmail Yang Hilang
  • Masukkan nombor mudah alih berdaftar anda atau alamat e-mel Gmail anda pada halaman bantuan kata laluan Google ini. Kemudian pilih "Seterusnya"
  • Pada halaman bantuan akaun, pastikan anda melihat profil yang anda mahu pulih dan pada kata laluan terakhir Masukkan halaman yang anda ingat, pilih Saya tidak tahu.
  • Pada halaman, Hantar kod pengesahan ke telefon saya: anda boleh memilih mesej teks (SMS) atau panggilan telefon automatik, kemudian pilih Teruskan
 
  • Jika pilih SMS pilih dari Google pada telefon anda, sementara jika memilih dengan panggilan, sila dengar kod pengesahan yang disebutkan.
  • Masukan seterusnya kod pengesahan yang anda terima (6 digit) dan pilih Teruskan.
  • Akhir sekali, pada halaman Reset Kata Laluan, ketik kata laluan baru anda dan pilih Tukar Kata Laluan.Reset Kata Laluan Gmail

Sudah mudah tidak bagaimana untuk memulihkan atau menetapkan semula kata laluan akaun Google Mail yang terlupa melalui SMS, bagaimana dengan Yahoo? caranya hampir sama.

Nota: cara di atas hanya boleh dilakukan jika anda tidak menambahkan pemulihan atau pemulihan telefon, jika tidak, anda akan diminta menjawab beberapa pertanyaan seperti log masuk terakhir, produk Google lain yang digunakan dan lain-lain, dan dari pengalaman saya adalah sukar menjawab dengan betul akhirnya akaun Google terpaksa tidak boleh diakses lagi