Macam Mana Cara Virus HIV Boleh berjangkit ?

Mengikut penemuan pakar, virus yang menyebabkan AIDS, HIV, menyebar seperti jenis virus mallware yang dihantar melalui internet.

Virus Human Immunodeficiency atau HIV dan rangkaian komputer di University College London (UCL) mendapati persamaan yang serupa selepas membuat simulasi komputer bagaimana virus dan virus internet menyebar.

Mereka mencipta model komputer penyebaran hibrid yang betul meramalkan perkembangan HIV kepada AIDS dalam percubaan klinikal.

Akibatnya, mereka mendapati bahawa rawatan awal adalah kunci untuk mencegah AIDS.

Pasukan pakar menyaksikan penyebaran HIV melalui dua kaedah, iaitu aliran darah dan secara langsung di antara sel. Kedua-dua kaedah ini dianggap sama seperti penyebaran cacing ke komputer melalui internet dan rangkaian tempatan yang boleh menjangkiti sebanyak mungkin komputer.

Model yang dicipta terinspirasi dari cacing komputer bernama Conficker yang pertama kali dikesan pada tahun 2008. Conficker menyebar dengan cepat ke rangkaian komputer ketenteraan dan polis di seluruh Eropah dan masih aktif hari ini.

"Kedua-dua HIV dan Conficker mempunyai kesamaan, kedua-duanya menggunakan kaedah penyebaran hibrid, boleh bertahan lama dan sangat sukar untuk dikeluarkan," kata Changwang Zhang, seorang penyelidik UCL.

Walaupun komuniti keselamatan siber bekerja bersama-sama untuk mengatasi Conficker, mereka masih tidak dapat membersihkan cacing sama sekali dari internet.

"Penyelidik HIV juga menghadapi masalah yang sama. Kami berharap pemahaman mengenai penggunaan hibrid boleh membantu perang mengenai HIV dan Conficker," kata Shi Zhou, penyelidik penyelidikan di UCL.

HIV menjangkiti sel T yang memainkan peranan penting dalam sistem imun dan melindungi kita daripada pelbagai penyakit.

Apabila virus HIV berkembang, ia akan mengurangkan bilangan sel T dalam badan sehingga sistem imun tidak berfungsi dengan betul, ini yang dikenali sebagai AIDS.

"Seolah-olah apabila ia menembusi kawasan-kawasan di mana terdapat banyak sel T, seperti usus, virus HIV akan menggunakan kaedah penyebaran langsung antara sel-sel untuk membiak sendiri," kata Benny Chain, seorang profesor senior di UCL.

Oleh itu, menyekat penyebaran virus HIV melalui aliran darah sahaja tidak akan mencukupi.

"Simulasi yang kami buat menunjukkan bahawa menutup penyebaran HIV di antara sel akan menghentikan pembentukan AIDS."

Tetapi menutup jalan penyebaran virus HIV di antara sel-sel pada manusia adalah mustahil secara langsung kerana ia berlaku di dalam organ dalaman.

"Tetapi dengan model sekurang-kurangnya kita dapat menilai keberkesanan ubat dalam memerangi pelbagai kaedah penyebaran virus HIV di tubuh pesakit," kata Clare Jolly, seorang penyelidik lain.

Jolly menambah bahawa simulasi ini menunjukkan bukti kukuh bahawa penyebaran sel-sel interel selular menjadi bahagian penting penyebaran virus HIV. "Kami berharap dapat membuktikan hasilnya lebih awal dalam kajian haiwan eksperimen."