Macam mana cara kira usia kandungan?

Bagi pasangan yang telah berkahwin, menunggu kelahiran bayi adalah kebahagiaan yang tidak dapat diukur. Apabila diketahui bahawa isteri hamil, tentu saja, banyak perkara yang perlu disiapkan untuk ibu dan bayi. Nah, ketika hamil sering kita jumpa orang di sekitar kita yang bertanya, "Berapa lama kehamilannya? Berapa lama umur anda? "Bagaimana anda menjawab? Adakah anda keliru? Tidakkah anda tahu umur rahim anda sendiri. Wow, jangan datang. Malah, penting bagi isteri mengandung untuk mengetahui usia kehamilan. Mengapa?

Berikan pengambilan nutrien yang betul yang diperlukan oleh janin

Sudah tentu, semasa mengandung, ada makanan yang harus dimakan untuk memenuhi nutrisi untuk janin dan ibu dan ada juga makanan yang harus dihindari oleh ibu untuk kesehatan bayi terjaga. Makanan apa yang dibenarkan dan tidak boleh dimakan berbeza mengikut umur rahim. Oleh itu, agar tidak makan yang salah, adalah penting bagi ibu untuk mengetahui umur janin yang telah dikandung.

Aktiviti yang dibenarkan

Sama seperti makanan, apa-apa aktiviti juga harus disesuaikan dengan usia janin. Pada trimester pertama kehamilan, terdapat beberapa aktiviti yang mesti dielakkan kerana ia boleh menyebabkan terjadinya kejutan yang boleh membahayakan janin. Perkara yang perlu dielakkan semasa hamil muda, boleh dilakukan apabila ia dimasukkan ke dalam trimester kedua dan ketiga

Mengetahui anggaran hari lahir

Sudah tentu apabila hamil, apa yang dijangkakan adalah hari lahir. Nah, dengan mengetahui umur janin anda, maka anggaran kelahiran bayi boleh diramalkan.

Menyediakan keperluan bayi

Satu lagi manfaat untuk mengetahui usia janin ialah ia dapat menyediakan keperluan bayi dengan sewajarnya. Intinya adalah anda tahu kapan untuk menyediakan keperluan untuk bayi yang baru lahir ini. Tidak bersiap sedia untuk keperluan bayi terlalu cepat atau tiba-tiba.

Terdapat beberapa wanita yang ketika hamil rutin kepada doktor untuk mengetahui usia kehamilan. Tetapi ada juga yang jarang berlaku kepada doktor kerana sebabnya tidak ada masa atau tiada kos. Baik untuk anda, wanita yang jarang ke dokter, anda boleh mengira usia kehamilan anda sendiri. Mari kita lihat bagaimana untuk mengira kehamilan yang berikut:

Dalam usia dalam talian hari ini, anda tidak perlu repot-repot untuk datang ke doktor hanya untuk mengetahui usia kehamilan. Cara mengira kehamilan dalam talian adalah mudah. Anda hanya perlu menaip "kalkulator kehamilan" di pelayar anda. Jadi akan keluar pautan yang boleh mengira umur kehamilan dalam talian.
Bagaimana:
  • Anda hanya perlu memasukkan tarikh, bulan, dan mengetahui hari dari haid terakhir anda dan juga kitaran hi anda.
  • Pautan kemudian akan mengira dan memberitahu anda usia kehamilan.