Cara Membaiki Mesin Basuh Yang Rosak

Mesin Basuh di rumah adalah perabot yang paling berguna dalam peralatan rumah arena boleh membuat kerja basuh pakaian lebih mudah. Jika mesin basuh tidak berfungsi dengan betul, anda tahu bagaimana untuk membaiki mesin basuh dengan mudah.

Terdapat langkah-langkah mudah yang boleh diambil Ms Matic untuk mengatasi masalah mesin basuh di rumah sebelum memanggil perkhidmatan mesin basuh profesional. Berikut adalah panduan dari Rinso Matic dengan beberapa contoh mudah bagaimana untuk membaiki mesin basuh. Sebagaimana dipetik dari laman rinso.com,  Langkah-langkah ini dapat membantu anda membaiki mesin basuh anda yang rosak!

Langkah Pertama Cara Membaiki mesin basuh: Semak Bahagian luaran mesin basuh

Kebanyakan masalah biasanya disebabkan oleh perkara-perkara yang mudah. Sebagai contoh, jika mesin basuh anda tidak menyala, berikut adalah beberapa langkah yang anda boleh ambil:

 • Periksa terlebih dahulu bahawa kord kuasa dipasang dengan betul. Anda harus melihat ke belakang mesin dan melihat jika mana-mana bahagian kabel rosak atau terbuka.
 • Semak injap sumber air untuk memastikan bahagian ini bersambung dan terbuka, perhatikan juga hos itu tidak dipintal atau dibengkokkan.
 • Sekiranya mesin basuh masih tidak dapat beroperasi, lihat ke pintu mesin. Mesin basuh moden direka supaya tidak boleh dibuka jika pintu dibuka atau tidak dimeteraikan sepenuhnya.
 • Rujuk buku panduan dan periksa bahawa anda telah menjalankan program dobi yang sesuai.

Perkara-perkara sederhana ini sangat besar tetapi mudah diatasi. Satu lagi masalah biasa ialah berlakunya kebocoran air.
 • Semak mesin anda dengan teliti untuk mengetahui punca kebocoran.
 • Perhatikan bahagian getah di sekitar pintu tiub mesin basuh dan sambungan hos di bahagian belakang.
 • Jika getah rosak atau longgar, ia mungkin perlu diganti; hos longgar boleh diketatkan.

Langkah Dua Memperbaiki Mesin Basuh - Pembersihan

Anda mungkin berfikir membersihkan mesin basuh bukan sebahagian daripada pembaikan, tetapi jika anda tidak membersihkan mesin basuh untuk masa yang lama, sila ambil perhatian bahawa ia membuat perbezaan besar dalam operasi mesin. Untuk rawatan asas, bersihkan pintu dan tiub mesin basuh. Sekiranya dibiarkan, sabun cuci boleh menetap di sana dan menyebabkan pakaian anda tidak dibilas ke maksimum. Selepas mencuci pakaian anda, biarkan pintu mesin basuh dibuka dan biarkan tiub kering secara semula jadi untuk mengelakkan acuan.

Langkah Ketiga untuk Pembaikan Mesin Basuh - Menggantikan atau Membaiki Bahagian Mesin

Cara Membaiki Mesin Basuh Yang Rosak
Mesin basuh biasanya diperbuat daripada banyak bahagian atau bahagian yang boleh dilepaskan, yang kemungkinan besar akan rosak atau dipakai semasa penggunaan. Sekiranya pembersihan menyeluruh tidak menyelesaikan masalah anda, mungkin masa untuk menggantikan bahagian yang rosak. Berikut adalah beberapa bahagian mesin basuh yang mungkin perlu diganti, bersama-sama dengan penjelasan kegunaannya:
 • Pam air (mengisi dan menyalirkan tiub).
 • Mesin basuh pinggan mangkuk (motor berjalan, tali pinggang dipakai akan memberikan bunyi yang cukup kuat terutama ketika mesin basuh dijalankan).
 • Injap air masuk (mengawal suhu air dan pengisian tiub).
 • Pemasa / pemasa (tetapkan caj, tempoh putaran, dan program mencuci).
Panduan asas mesin basuh ini tidak akan terangkan dengan terperinci bagaimana untuk membaiki atau menggantikan alat ganti. Untuk itu, bincangkan kepada pakar! Semoga dua langkah awal ini cukup untuk menyelesaikan masalah anda. Oleh itu, jika anda ingin membaiki mesin basuh di rumah, jangan risau kerana ia tidak begitu sukar seperti yang anda fikirkan.