cara membaiki handphone (telefon) masuk air

Mungkin ada di antara kamu yang mengalami Telefon air. Sama ada ia jatuh ke dalam kolam, percikan dalam lopak air, hujan, dan banyak lagi. Tetapi anda tidak panik apatah lagi berfikir bahawa Telefon akan rosak selepas tamatnya air. Santai kawan-kawan anda, Kerana kesampatan Kali ini Androidcara Blog mempunyai cara untuk mengatasi Telefon yang mengakui air. Bagaimana untuk melakukannya? mari lihat!

Berikut adalah perkara yang perlu dilakukan apabila Telefon telah terdedah kepada air:
  • Jika anda mempunyai Telefon masuk air, segera hapus Telefon, dan keluarkan bateri, kad memori dan kad sim. Selepas bateri dan kad sim dikeluarkan, jangan langsung menghidupkan telefon terlebih dahulu. Kerana sekiranya anda segera menghidupkan Telefon baru ketika air di Telefon tidak kering maka akan menyebabkan Telefon anda rusak.
  • Nah, kemudian selepas kering Telefon anda dengan mengeringkannya di bawah sinar matahari atau anda boleh lap dengan tuala kering. Keringkan selang Telefon, seperti dalam lubang pengecas, lubang alat dengar dan lain-lain dengan tisu atau tuala yang boleh menyerap air.
  • Oh ya, selain menggunakan tuala dan tisu, nasi juga boleh dipercayai untuk mengurangkan kelembapan dan menyerap air yang tetap di Telefon. Caranya ialah untuk mengebumikan Telefon yang telah dibongkar ke dalam timbunan beras. Sebaik sahaja kering bersih, habuk beras yang masih melekat pada telefon.
  • Selepas itu cuba pasangkan bateri, kad sim, dan lain-lain, kemudian hidupkan telefon. biarkan telefon selama beberapa jam untuk kering sepenuhnya dari air yang tinggal. Sekiranya Telefon sudah menunjukkan diterangi dengan tanda Telefon biasa, anda telah terselamat daripada kematian. Walau bagaimanapun, jika peristiwa lain / tidak api, mungkin anda harus sabar dan menerima realiti.
Dengan cara itu tentang Bagaimana Mengatasi Telefon Android Air Inlet, tidak terlalu sukar bukan? mudah-mudahan cara-cara di atas dapat membantu anda dalam menyelesaikan masalah. Terima kasih kerana membaca.