Cara Membaiki Cermin Kereta Retak

Cermin kereta adalah komponen penting dari kereta yang mesti dijaga dengan baik. cermin melindungi penumpang dan pemandu kereta dari habuk, angin kencang, kerikil dari jalanan, serangga, dan sebagainya. Apabila cuaca panas, tentu saja cermin sangat berguna untuk kita selain penampilan luar. Sebagai komponen penting kereta, cermin itu sering retak oleh refleksi kerikil dan sebagainya. Jadi jika ia sangat diperlukan untuk membaiki cermin mobil retak, kerana jika dibiarkan akan berbahaya.

Ramai kejadian yang melanda cermin, seperti retak. Penyebabnya juga banyak, mungkin kerana ketika kita sedang mempercepat laju kereta. Walaupun kita berhati-hati di jalan raya. Oleh itu, adalah perlu untuk membaiki cermin mobil retak, untuk terus melindungi kita semasa memandu.

Berikut adalah beberapa petua untuk memasang cermin kereta retak, anda perlu tahu:

Mula Bersihkan Bahagian Cermin Kereta

Apabila cermin kereta retak dan meninggalkan sisa pisau kecil. Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah membersihkan terlebih dahulu dengan mengental dengan perlahan dan lancar. Kegunaan jika kita tidak membersihkannya terlebih dahulu, maka kerosakan tersebut akan merebak ke kawasan cermin lain. Gunakan alat vakum khas untuk menghapuskan sisa kotoran dan pecahan dengan cepat apabila membaiki cermin mobil retak.
Cara Membaiki Cermin Kereta Retak

Menggunakan Cecair Resin

Memperbaiki cermin lembap retak boleh dengan menggunakan cecair resin yang boleh didapati di pasaran. Salah satu produk yang dijamin terbaik adalah kit pembaikan Winshield. Manfaat dapat menarik atau menghisap udara yang berada di sela-sela keretakan cermin. Kegunaan lain sebagai penggalak bendalir resin untuk memasang cermin kereta retak tadi.

Cecair Pelekat

Pertama gunakan sedikit gerudi apabila membaiki cermin mobil retak. cermin retak digerudi dan kemudian dimasuki cecair pelekat supaya cermin akan bersatu semula. Selepas pelekat berjaya dimasukkan, maka langkah seterusnya ialah cermin dengan tekan omboh. Lakukan dengan berhati-hati dan perlahan-lahan, dan keringkan di bawah matahari. Dengan tempoh kira-kira tiga hingga lima minit sehingga bersatu.

Membuka cermin Kereta

Cara seterusnya untuk membaiki cermin mobil retak adalah dengan mengeluarkan cermin kereta menggunakan pisau cukur. Apabila ia dikeluarkan, ambil sekeping kain yang digunakan untuk membersihkan cermin. Kemudian ambil tiub untuk menutup kawasan cermin retak. Selepas selesai memberikan cecair resin untuk membaiki cermin mobil retak untuk menutupnya. Tekan tiub sebelum ini, supaya bahan masukkan boleh dimasukkan ke dalam pinggir cermin pecah. Tunggu kira-kira 1 minit, selepas selesai jangan biarkan. Kering selama kira-kira 15 minit untuk menjaga cermin di dalam dan kering.