Cara membaiki bateri telefon kembung

Masalah bateri telefon `kembung 'sering dialami oleh ramai orang ketika menggunakan telefon lama. Semakin lama anda menggunakannya, bentuk bateri telefon biasanya akan berubah menjadi lebih 'gemuk'.

Perubahan dalam bentuk ini menunjukkan bahawa bateri mempunyai petunjuk telah dibocorkan, jadi bateri akan segera habis dan mesti dikenakan banyak kali.

Penyelesaian yang paling mudah untuk menyelesaikan masalah ini adalah untuk membeli bateri baru. Walau bagaimanapun, jika anda perlu berjimat untuk mengeluarkan dana untuk membeli bateri baru, apatah lagi sukar untuk mencari jenis bateri di pasaran, dipetik dari laman Liputan6.com berikut ini penyelesaian yang anda boleh `menyimpan 'bateri telefon.

Ini telah diuji oleh pengguna YouTube, Syam Kapuk, melalui video yang dimuat naik di salurannya. Dalam video itu, melihat bateri telefon bimbit BlackBerry yang telah berubah menjadi bergelembung.

Lelaki dari Indonesia sedang cuba menunjukkan sisi lain bateri BlackBerrynya untuk menunjukkan bahawa baterinya telah bocor dan mengalami 'kembung'.

Pertama sekali, dia memasukkan bateri ke pembalut dan memasukkannya ke peti sejuk (peti ais). Selepas menyimpan bateri di dalam penyejuk beku, tunggu selama 12 jam. Apabila selesai, keluarkan bateri dari peti sejuk dan lap pek bateri.
Cara membaiki bateri telefon kembung


Kerana ia masih dalam keadaan sejuk, bersihkan bateri dengan menggunakan kapas atau tisu supaya tidak berair. Sebelum digunakan semula, pastikan bateri diisi semula secara berasingan. Setelah dicas sepenuhnya, masukkan bateri ke telefon dan hidupkan semula.

Di dalam video ujian bateri, nampaknya bateri telefon BlackBerrynya kelihatan berjaya `kurus` dan digunakan semula dengan betul.

Nah, bagi anda yang ingin tahu, boleh melihat video di bawah. Semoga berjaya!