Cara Membaiki Aircond Kereta Yang Rosak

Masalah penghawa dingin kereta yang tidak sejuk sering terjadi. Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan Aircond tidak sejuk apabila dinyalakan. Walau bagaimanapun, kebanyakan pemilik kereta tidak tahu apa yang menyebabkan Penghawa dingin kereta menjadi tidak sejuk lagi terutamanya apabila dihidupkan pada siang hari. Malah, Penghawa dingin kereta sangat penting untuk digunakan terutamanya pada siang hari ketika cuaca panas. Bagaimanapun, kerosakan yang berlaku kepada penghawa dingin kereta membuatkan kita marah. Untuk itu, perlu tahu sebab dan tip untuk mengatasi penghawa dingin kereta itu tidak sejuk.

Untuk membaiki Penghawa dingin kereta tidak sejuk, kita harus terlebih dahulu melihat di mana kerosakan berlaku dalam komponen Penghawa dingin kereta. Terdapat beberapa jenis kerosakan dan bagaimana untuk mengatasi Penghawa dingin kereta bukan sejuk yang perlu anda ketahui seperti berikut:

1. Aircond Dalam Keadaan Hidup Tetapi Tidak Sejuk

Sekiranya anda menghadapi kes seperti ini, seperti penghawa dingin kereta masih hidup tetapi masih tidak berfungsi dengan betul. Punca Penghawa dingin tak lagi sejuk itu sendiri boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti kerosakan pada pemampat, sekering, magnetik, penyumbatan dalam pengering penuras, dan penyejat. Bagaimana untuk membaiki Aircond Kereta tidak sejuk dengan kes seperti ini, iaitu dengan memeriksa bahagian fius , kemudian periksa tekanan penyejuk atau bahagian penyejukan jika terdapat kebocoran. Jika terdapat kebocoran, maka anda boleh mengetahui lokasi kebocoran dan boleh membetulkannya. Kemudian anda boleh melakukan vakum kemudian tambah minyak, kemudian isi semula menggunakan penyejuk baru. Selain memeriksa bahagian penyejuk, anda boleh menyemak pemampat jika rosak maka anda boleh menggantikannya atau memperbaikinya. Di samping itu, bagaimana untuk mengatasi Penghawa dingin kereta tidak sejuk untuk kes ini boleh dengan membersihkan kotoran pada penyejat.

2. Aircond Switch With ON , Blower Not On

Sekiranya anda mencari Aircond switch ON tetapi blower tidak hidup, maka anda boleh melakukan cara untuk memperbaiki Penghawa dingin kereta tidak sejuk pada siang hari dengan memeriksa komponen komponen motor blower yang terkandung di dalam penyejat. Sekiranya berlaku kerosakan maka anda boleh membaiki atau menggantikan bahagian blower motor penyejat tersebut. Di samping itu, anda boleh menyemak bahagian elektrik di penyejat blower lebih awal. Sekiranya kabel pecah atau suis blower rosak, ia perlu membetulkannya dengan segera.

3. Penghawa dingin Kereta Kurang Sejuk

Jika penghawa dingin kereta anda kurang sejuk apabila dinyalakan maka anda dapat menganggarkan sebabnya, seperti masalah kondensor, termostat, kondensor atau kebocoran penyejat berlaku. Bagaimana untuk mengatasi penghawa dingin kereta bukan sejuk ini dengan memeriksa keadaan termostat dan periksa bahagian stelat. Adakah ia berfungsi dengan baik atau tidak. Sekiranya ia tidak berfungsi, anda boleh menggantikan bahagian ini. Di samping itu, lihat seksyen kondensor sama ada ia dilindungi oleh objek lain atau tidak. Ini boleh berlaku kerana objek lain seperti plastik boleh menyebabkan kondenser tidak melepaskan haba maksimum refrigant dari pemampat.
Cara Membaiki Aircond Kereta Yang Rosak

4. Tidak berfungsi Kipas Condenser

Dalam kes kondenser Aircond di atas kereta tidak berfungsi dengan betul, ia akan menyebabkan Penghawa dingin kereta menjadi sejuk. Ini kerana haba dikeluarkan oleh pemeluwap itu sendiri tidak berfungsi secara optimum. Cara mengatasi penghawa dingin kereta tidak sejuk dalam kes ini adalah untuk memeriksa fius, kabel, penyambung blower elektrik, dan soket kabel. Sekiranya ada sesuatu yang rosak maka perlu segera dibaiki. Anda juga boleh menyemak bahagian geganti motor kipas, jika ada kerosakan maka anda harus mengganti relay tersebut.

Nah, itulah beberapa cara untuk Mengatasi Pendingin Udara Kereta Sejuk dengan mengetahui punca kerosakan pada komponen Penghawa dingin kereta. Mudah-mudahan berguna!