Rahsia Rahsia Kecantikan Orang Jepun

Jepun, adalah sebuah negara yang mempunyai budaya yang unik. Kulit wanita Jepun juga terkenal dengan keindahan dan kelembutannya. Di sini, 15 rahsia keindahan wanita Jepun, seperti yang dipetik dari laman blowltd.com.

Elakkan Makanan Lemak, Daging dan Gula

Diet Jepun, adalah salah satu cara yang menjadikan kulit cantik. Wanita Jepun, anti makan makanan berlemak, gula-gula dan mengelakkan daging. Sebaliknya, mereka makan sayur-sayuran, seperti brokoli, dan mengambil banyak ikan segar, kaya dengan omega 3 asid lemak, yang akan menjadikan kulit muda.

Teh hijau

Teh hijau telah terbukti secara klinikal sebagai antibakteria, anti-radang, dan antioksidan. Wanita Jepun, minum teh hijau adalah matcha. Matcha mengandungi antioksidan sepuluh kali lebih besar daripada teh hijau biasa. Semua hidangan boleh ditambah matcha, sama ada kek atau milkshake.

Nasi

Geisha, menggunakan bran untuk melembutkan kulit dan rambut. Mereka mandi dengan nasi air yang dibasuh. Air cucian beras ini mengandungi antioksidan semulajadi dan emolien, yang melindungi kulit daripada kerosakan, yang disebabkan oleh cahaya ultraviolet. Ia juga boleh menyuburkan kulit dan mencegah kedut.

Minyak Bunga Camelia

Wanita Jepun, menggunakan minyak minyak camellia untuk menghapuskan solek dan membersihkan kulit. Minyak ini berkhasiat untuk mengelakkan penuaan pramatang dan memulihkan kelembapan kulit.

Rutin Penjagaan Kulit Rutin

Wanita Jepun, jangan gunakan banyak produk kosmetik semasa melancong. Walau bagaimanapun, mereka melakukan penjagaan kulit secara teratur setiap hari. Mereka tidak pernah menghabiskan masa membersihkan wajah mereka pada waktu pagi, menggunakan losyen pelembab, dan serum. Kebiasaan ini juga mereka ulangi pada waktu malam sebelum tidur.

Elakkan Matahari.

Wanita Jepun jarang memakai pelindung matahari, tetapi mereka menggunakan penutup pelindung matahari khas. Sekiranya ia berada di bawah pendedahan matahari, mereka akan menggunakan pelindung matahari dengan SPF 50+. Cahaya matahari adalah penyebab utama penuaan kulit.

Tidak meletakkan sesuatu yang tidak boleh dimakan di muka

Secara tradisinya, wanita Jepun suka keindahan yang sederhana, semula jadi dan boleh dimakan. Teori ini, mereka tidak akan meletakkan apa-apa pada kulit mereka, apa yang akan meracuni mereka, jika mereka memakannya. Kulit yang mempunyai pori-pori, jadi apa sahaja yang kita gunakan, akan berakhir di dalam aliran darah kita. Jadi, jangan sekali-kali meletakkan bahan kimia toksik di wajah anda.

Mask Losyen

Pada zaman kuno, Geisha, menggunakan kain kimono sutra, dengan bunga air yang telah disuling, kemudian diletakkan di muka, sebagai topeng topeng. Sehingga kini, topeng topeng masih menjadi rahsia kecantikan wanita Jepun. Pakar penjagaan kulit Jepun, Chizu Saeki, memberikan alternatif untuk menjadikan topeng topeng ini, dengan merendam kapas dengan losyen muka selama 5 hingga 10 minit, kemudian diterapkan pada wajah sebagai topeng. Dengan cara ini, akan memberikan kelembapan segera.

Tidak Memakai Make Up Berlebihan

Wanita Jepun, tidak suka solek yang menyumbat liang muka mereka. Mereka memilih produk kecantikan dengan berhati-hati. Yang penting ialah menjaga kulit dengan rutin, supaya kelihatan sempurna.

Urut Chizu Saeki

Buat gerakan pekeliling semasa mengurut wajah. Sapukan dagu dengan lembut, sebelum memijat muka. Ini akan merangsang aliran darah untuk membantu peremajaan sel-sel, supaya otot-otot wajah menjadi ketat dan kedutan berkurang.

Pembersihan Kulit Dalam Tiga Peringkat

Bagi wanita Jepun, bahagian yang paling penting, dari menjaga kulit bukan serum atau krim mahal. Mereka lebih suka membeli pembersih kulit yang baik dan sesuai untuk kulit. Jika kulit tidak dibersihkan dengan betul, maka rawatan lain menjadi tidak berkesan. Sentiasa membersihkan kulit setiap pagi dan malam, walaupun anda tidak memakai solek. Tahap ini dengan membersihkan kulit dengan toner, kemudian bersihkan lagi dengan minyak camellia, kemudian berikan pelembap.

Bathing Bath

Wanita Jepun sangat suka mandi. Ritual ini dilakukan dengan merendam dalam tabung yang mengandungi air hangat, kemudian menggosok badan dari kepala ke kaki, dengan sabun yang mengelupas, yang dapat menghilangkan sel-sel kulit mati. Selepas itu, mereka akan mandi semula di dalam tab mandi panas, yang diberi pelbagai herba, minyak pati dan teh hijau. Kegiatan mandi ini mereka bangun dan sebelum tidur.
Rahsia Rahsia Kecantikan Orang Jepun

Azuki Seed For Scrub

Kulit licin adalah ciri kecantikan wanita Jepun. Mereka secara rutin melakukan scrub dan scrub pada badan. Biji Azuki atau kacang merah, halus, kemudian digunakan sebagai scrub semasa mandi. Selepas itu, mereka menggunakan pelembab minyak dan pelembap badan camellia.

Vitamin C Dari Buah Citrus

Walaupun hari ini banyak vitamin C sebagai suplemen, wanita Jepun lebih suka menggunakan buah sitrus secara teratur untuk mengekalkan kecantikan kulit mereka.

Kecantikan Dari Dalam

Orang Jepun mempunyai konsep yang dipanggil "Mie-nai Oshareh" Ini diterjemahkan, ke dalam "keindahan yang tidak kelihatan" iaitu keindahan yang tidak perlu selalu dipamerkan untuk dilihat. Di samping itu, wanita Jepun lebih suka memakai pakaian kegemaran, makan makanan yang baik dan merawat diri dengan baik.