Rahsia Kecantikan Para Artis Bollywood

Ada banyak cara artis mengurus muka mereka. Lebih-lebih lagi, wajah mereka sentiasa menjadi perhatian ramai orang. Tidak ramai yang melakukan rawatan muka dengan menghabiskan banyak wang dan melakukan pembedahan plastik. Tidak jarang juga ini boleh menyebabkan masalah baru jika gagal semasa proses pembedahan plastik. Selalunya orang menyesal kerana keputusan sebenarnya membuat mereka lebih teruk. Dalam zaman moden ini ramai orang menyedari bahaya pembedahan plastik. Kini mereka memutuskan untuk kembali ke bahan semula jadi. Sesetengah orang juga percaya bahawa dengan berfikir secara positif dapat memancarkan kecantikan dari dalam atau keindahan batin. Bollywood artis tidak terkecuali.

Kulit kecokelatan mereka kelihatan sangat eksotik ditambah hidung tajam dan mata tajam dan bibir sensual. Anda tentu berminat dengan keindahan wanita India. Lihat saja wajah Kajol Devgan yang kita tahu dalam filem Kuch Kuch Hota Hai. Siapa sangka bahawa artis yang telah melangkah pada usia 40 tahun masih kelihatan cantik dan muda. Kemudian Bollywood Queen Kareena Kapoor. Para penonton terpesona oleh aktingnya yang mempesona dan dia mempunyai wajah cantik dan mata yang cantik.

Kecantikannya adalah iri hati wanita di dunia. Keserupaan warna kulit India kepada warna kulit asli Gadis asia tenggara menjadikan rasa ingin tahu bagaimana artis Bollywood dalam menjaga wajah mereka untuk mengekalkan keindahan untuk kelihatan sempurna. Dengan menggunakan rahsia semulajadi artis Bollywood, maka sangat mudah bagi kita untuk mencontohi. Mari kita lihat 5 rawatan wajah rahsia untuk seniman Bollywood berikut:

1. Wajah disokong dengan rambut yang cantik

Wajah Bolliwood yang menawan mesti tidak dapat dipisahkan dari satu mahkota ini. Semua akan bersetuju bahawa rambut wanita India sangat cantik, panjang dan tebal. Dengan sering melakukan hair styling maka rambut akan mudah rapuh dan cenderung kurang berkilau.Ternyata ada rahsia rambut indah mereka iaitu memakai perpaduan minyak kelapa dan minyak jarak yang dicampur menjadi satu lalu dibakar dan oleskan pada rambut.Teknik sikat rambut mereka juga sangat unik iaitu mengelakkan menyisir rambut apabila basah kerana ia akan membuat rambut jatuh dan cawangan. Bukan Indonesia sahaja yang memiliki banyak mitos. Rupa-rupanya, di India ada juga mitos yang memotong rambut pada waktu malam menjadikan rambut tumbuh dengan lebih cepat dengan tekstur yang lebih tebal.

2. Ucapan utama untuk mencantikkan bentuk mata

Mata wanita India kelihatan begitu tajam dan cantik. Mata yang cantik ini tidak dapat dipisahkan dari cara mereka menghiasi mata dengan memberikan pelindung mata hitam di sepanjang mata. Fungsi pelapik mata itu sendiri adalah seperti mata mata. Untuk membuat artis solek mata yang indah Bollywood, anda memerlukan kombinasi beberapa pelindung mata yang cair, pensil dan serbuk. Langkah pertama untuk menggunakan serbuk pelapik mata atau bayangan mata yang padan berwarna dan berus kecil yang membawa kepada kotak dan nipis. Sapukan dari pusat kelopak ke sudut luar mata di bahagian atas dan bawah. Berikan ekor di sudut luar mata.

Langkah kedua adalah menggunakan pensil pelapik mata untuk merangka pusat kelopak mata ke arah sudut mata. Pelapik mata dari Timur Tengah mempunyai kekuatan warna tersendiri yang membuat anda kelihatan berbeza. Langkah terakhir adalah untuk menekankan garis mata dengan pelapik mata cecair. Sapukan dari pusat kelopak ke sudut luar mata atas dan bawah. Ucapan solek artis Bollywood jarang kelihatan berlebihan. Biasanya mereka muncul dengan solek wajah semula jadi yang hanya menonjolkan keindahan matanya sehingga ia tidak kelihatan berlebihan atau kurang.

3. senaman rajin

Latihan adalah satu perkara yang berguna bukan sahaja untuk badan tetapi juga berguna untuk kecantikan wajah. Sekiranya anda ingin menjadi senaman yang cantik dengan kerap. Latihan akan membuat anda muda. Kulit anda juga akan menjadi lebih sihat dan lembap. Pada masa bersenam ternyata ada hormon yang boleh membuat anda merasa lebih bahagia kerana dapat meningkatkan hormon endorfin atau lebih dikenali dengan hormon kebahagiaan. Kemudian sukan boleh mengurangkan hormon kortisol yang mencetuskan stress dan adrenalin di dalam tubuh sehingga sukan terbukti sebagai ubat kemurungan dan rasa cemas.Terang saja mengapa artis Bollywood sangat lincah dan kelihatan berseri-seri serta bahagia pada saat menari ternyata kerana mereka rajin bersenam.

4. Minum air dan diet yang sihat

Minum air adalah salah satu rahsia kecantikan artis Bollywood. Minum air sebanyak 2 liter atau sebanyak 8 gelas sehari boleh menjadikan tubuh bebas dari dehidrasi. Dehidrasi adalah kekurangan kelembapan dalam tubuh yang boleh mengakibatkan penurunan dalam keadaan kulit. Hal itu lantaran rensistensi dan fungsi enzim tidak bekerja optimum sehingga struktur lapisan luar semakin merosot dan menyebabkan kulit kering serta kasar.

Diet yang sihat juga diperlukan untuk membentuk badan yang ideal. Tetapi anda juga perlu memberi perhatian kepada kesihatan badan. Cara diet sihat yang dilakukan oleh seniman India adalah untuk menetapkan diet. Sekiranya diet kami adalah baik, betul dan sihat akan memberi kesan kepada kesihatan dan bentuk badan. Cara yang baik untuk makan adalah perlahan-lahan untuk menikmati makanan dengan baik supaya semua nutrien dapat diserap oleh seluruh badan. Diet yang sihat yang boleh anda lakukan dengan sarapan daging putih dan salad atau daging yang digunakan adalah daging dada ayam dan salad sayuran dengan minyak zaitun.

Tiada makanan ringan harus menjadi cuai. Artis Bollywood makan cammond almond kerana badam kaya dengan serat dan protein yang baik untuk kecantikan wajah. Ini adalah rahsia artis Bollywood dalam menjadikan wajah mereka sihat dan cantik. Adakah anda mahu mengikuti resipi rahsia artis Bollywood? (Sumber: tipsperawatancantik.com)