Punca Sakit Tekak Bila Menelan

Proses memasuki makanan atau minuman di rongga mulut ke dalam tekak dipanggil menelan. Itulah kewujudan aktiviti serentak antara lidah dan otot yang membentuk atau melayani rongga mulut.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, orang mungkin mengalami kesukaran melakukan aktiviti menelan makanan serta merasakan sakit tekak bila menelan.

Melancarkan tinjauan perubatan Tania Savitri yang merupakan sebahagian daripada kumpulan kesihatan kebangsaan, ia menyerupai gangguan ini yang dikenali sebagai dysphagia. Disfagia ditandai dengan sakit tekak ketika seseorang menelan makanan.

"Penyebab disfagia apabila menelan makanan terlalu cepat atau makanan yang dimasukkan ke rongga mulut terlalu banyak," kata doktor dalam laman tersebut, Khamis (9/11/2017).

Beliau menerangkan beberapa sebab, antara lain:
  • Makanan mengandungi sedikit air, menelan makanan sambil berbaring.
  • Penderitaan dari keabnormalan saraf dan otot seperti strok, parkinson atau sklerosis berganda.
  • Mengalami kerosakan kerongkong atau kerongkong akibat pengambilan refluks asid.
  • Menghadapi penyakit yang menyebabkan kerongkong tertekan seperti jantung atau pembesaran tiroid.
Rawatan dysphagia sangat bergantung kepada sebab di atas, jika punca itu hanya kerana tingkah laku makan anda salah maka pastinya tidak memerlukan rawatan perubatan. Anda hanya mengubah tabiat makan yang salah.

Walau bagaimanapun, jika kesukaran makan disebabkan oleh penyakit tertentu maka anda harus segera berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan segera, kerana jika proses menelan terganggu maka pengambilan nutrien secara keseluruhan juga akan terganggu yang akan mengganggu kesihatan secara umum.