Punca Sakit Tekak Berpanjangan

Sakit tekak biasanya berlaku apabila anda sakit tekak atau selesema. tekak merasakan kesakitan, sakit apabila ditelan, sehingga demam sering mengiringi.

Walau bagaimanapun, apabila sakit tekak berterusan atau berpanjangan walaupun anda tidak mempunyai selesema, ia boleh menjadi gejala awal kanser tonsil.

Kanser adalah penyakit yang muncul akibat banyaknya sel abnormal yang tumbuh dalam tubuh. Kanser bermula dengan tumor yang kemudiannya berkembang, mengakar, dan menghancurkan rangkaian sihat tubuh. Kanser sendiri boleh tumbuh di mana saja, termasuk tonsil.

Tonsil yang merupakan sepasang tisu lembut di bahagian belakang tekak ini mampu ditumbuhi sel kanser yang kemudian menyebabkan sakit tekak yang berterusan. Orang mungkin menyangka bahawa ini adalah sakit tekak biasa atau alergi, namun jika berlaku berulang-ulang kamu wajib memeriksakannya ke doktor.

Biasanya sakit tekak berlaku apabila rangkaian di tekak dijangkiti dan meradang oleh bakteria dan jangkitan penyakit flu yang membawanya. Sehingga jika kamu sedang tidak sakit pilek namun tekakmu terasa sakit, kamu patut mewaspadainya.

Oleh itu, adalah baik jika anda melakukan tindakan segera jika anda merasakan gejala-gejala kanser tonsil di atas, iaitu dengan memeriksa kesihatan kepada doktor untuk mengenal padsti bahawa  sakit tekak yang berlaku adalah gejala kanser tonsil atau bukan. (Sumber :Merdeka)