Punca Punca Salesma Berpanjangan

Dalam dunia yang pantas ini, ia akan menyakitkan jika kerja terpaksa perlahan disebabkan terhambat oleh salesma. Sudah tentu, anda tidak boleh berhenti bekerja hanya kerana salesma sehingga anda perlu bekerja walaupun anda mempunyai salesma dan berharap dapat pulih secepat mungkin. Dan sememangnya, selalunya selsema boleh cepat hilang. Tetapi lebih kerap, ia adalah selesema yang berpanjangan yang membuatkan anda sentiasa bersin dan tidak berasa sihat.

Selsema biasanya berlangsung selama 3 hingga 7 hari, tetapi kadangkala boleh berlangsung selama 2 minggu. Jika anda mengalami lebih lama daripada 2 minggu, mungkin lebih baik untuk mengetahui apa yang menyebabkan salesma yang berpanjangan. Salah satu daripada 6 perkara berikut mungkin penyebabnya.

Kekurangan tidur

Tidur membantu memulihkan sistem ketahanan badan dan memastikan ia kuat. Apabila anda mempunyai salesma, anda perlu mendapatkan rehat untuk membantu badan memerangi virus. Rehat sangat penting dalam 3 hari pertama.

Tidur yang tidak mencukupi juga boleh membuat anda terdedah kepada selsema. Satu kajian mendapati bahawa orang yang tidur kurang dari 7 jam malam adalah hampir 3 kali lebih terdedah kepada penyakit berbanding mereka yang tidur 8 jam atau lebih.

Tubuh kurang cecair

Apabila sakit, badan mudah mengalami kekurangan cecair. Sakit tekak misalnya boleh membuat anda malas untuk menelan apa-apa. Demam juga mengekalkan cecair badan melalui peluh. Plus, anda kehilangan cecair apabila hidung berlendir secara berterusan. Dan tambahan pula, ubat-ubatan salesma boleh mengalirkan lebih banyak cecair dari badan.

Jadi, minum banyak air, jus, atau sup. Kesan sampingan yang positif: Semua cecair ini dapat membantu menghilangkan lendir dari hidung dan tekak. Mengelak dari alkohol, kopi, atau minuman beralkohol lain kerana minuman sebenarnya mencetuskan dehidrasi.

Anda berada dalam tekanan

Apabila anda tertekan kerana beban hidup, kerja, atau beban lain, semuanya memberi kesan kepada sistem imun. Anda tidak dapat melawan virus seperti yang sepatutnya. Ia menjadikan anda lebih mudah terdedah kepada selesema, dan apabila itu berlaku, selesema anda semakin teruk.

Tekanan yang berpanjangan menjadikan tubuh anda kurang mampu merespon kortisol-hormon yang mengawal tindak balas badan terhadap ancaman virus yang menyebabkan selesema.

Bukan Penyakit Salesma

Ia mudah untuk tersilap kesilapan penyakit lain sebagai salesma. Anda mungkin telah merawat "salesma" ini selama beberapa minggu, kemudian menyedari bahawa sebab anda mempunyai selsema yang berpanjangan akibat alahan.

Berikut adalah tip untuk membezakan antara selsema dengan alahan:
  • Batuk batuk kadang-kadang dirasakan oleh penghidap alahan, sedangkan pada orang yang batuk selesema lebih umum.
  • Kesakitan dan kesakitan - walaupun penghidap alahan tidak mengalami gejala ini, orang yang mengalami kerengsaan boleh merasa kesakitan.
  • Mata gatal-jika mata anda terasa gatal, anda mungkin akan mendapat alah dan jarang berlaku untuk selesema.
  • Sakit tenggorokan-orang yang mempunyai alahan hanya kadang-kadang merasakan ini, satu lagi kes penderita salesma yang sering merasakan sakit tekak.
  • Demam-tidak pernah berlaku dalam alahan dan tidak biasa pada orang yang mempunyai selesema.
Jika ternyata punca salesma yang berpanjangan yang anda alami adalah alahan, maka segera ubah teknik untuk merawatnya. Alahan biasanya boleh diatasi dengan mengelakkan dan menghilangkan pencetus alergi, seperti serbuk sari, debu, hewan peliharaan, dan acuan. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai rawatan alergi, anda perlu berjumpa doktor.
Punca Punca Salesma Berpanjangan

Cara mengatasi yang salah

Kita semua sering mendengar herba yang popular sebagai ubat salesma. Orang mengatakan herba ini dapat merawat selesema dalam masa yang singkat. Tetapi ingatlah bahawa tidak semua herba yang dituntut oleh orang-orang ini benar-benar kuat berbanding selsema.

Ramai juga mengatakan bahawa mengambil suplemen vitamin C boleh mempercepat penyembuhan. Tetapi sebenarnya ada sedikit bukti saintifik untuk menunjukkan bahawa vitamin C benar-benar membantu. Sebenarnya, untuk merawat selesema tidak cukup untuk minum herba atau suplemen.

Ubat antibiotik juga tidak akan membantu, kerana penyebab selsema adalah virus sedangkan antibiotik hanya bermanfaat untuk membunuh bakteria. Cara terbaik untuk membantu menyembuhkan selsema adalah untuk mengurangkan keparahan gejala sebanyak mungkin. Cuba dahulu dan kemudian tambah herba / suplemen yang betul untuk membantu menguatkan sistem imun. (sumber:deherba)