Punca Punca Air Kencing Berbuih

Apabila anda kencing, jika air kencing bersih bermakna kesihatan kita adalah baik-baik saja. Tetapi jika air kencing mempunyai warna gelap, bau dan terdapat banyak buih di dalamnya, maka itu adalah petunjuk masalah kesihatan.

Sebenarnya air kencing berbuih ada banyak punca dan boleh berlaku bila-bila masa. Ia boleh menjadi air kencing kerana kita kencing dengan kuat. Tetapi jika buih muncul setiap kali kita selesai membuang air kecil, maka kita perlu mula berjaga-jaga. dietik dari laman Boldsky, berikut adalah beberapa sebab atau punca mengapa air kencing boleh berbuih.

Tekanan

Apabila cemas atau tertekan, air kencing cenderung berbuih. Sebabnya adalah kerana albumin, protein dalam air kencing. Apabila buah pinggang ditekankan, protein boleh bocor ke dalam air kencing.

Diabetes

Malah kencing manis boleh menjejaskan buah pinggang dan menyebabkan air kencing berbuih. Oleh itu tahap gula dalam darah terlalu tinggi untuk buah pinggang.

Proteinuria

Sekiranya tahap protein dalam air kencing terlalu tinggi, keadaan ini dikenali sebagai proteinuria. Sekiranya buah pinggang tidak dapat menapis protein dengan baik, lebih baik merujuk kepada doktor.

Jangkitan saluran kencing

Apabila bakteria menjangkiti saluran kencing, ia juga boleh menyebabkan air kencing berbuih. Malah Jangkitan saluran kencing boleh menyebabkan kebocoran protein ke dalam air kencing.

Masalah Jantung

Air Kencing berbuih juga boleh disebabkan oleh gejala masalah jantung. Tahap protein yang tinggi dalam air kencing juga dikaitkan dengan masalah seperti strok.

Dehidrasi

Punca Air Kencing Berbuih
Air kencing berbuih juga boleh disebabkan oleh dehidrasi. Apabila anda dehidrasi, air kencing cenderung mengandungi protein dan beberapa bahan kimia dalam perkadaran yang lebih tinggi. Untuk mengatasinya, anda perlu cuba minum banyak air.

Kehamilan

air kencing berbuih juga sering berlaku semasa kehamilan. Semasa kehamilan, buah pinggang perlu bekerja keras dan kadang-kadang protein boleh bocor ke dalam air kencing supaya air kencing berbuih.