Punca Jeragat (Freckles)

Artikel Tentang Jeragat:

Kepelbagaian manusia di dunia ini dipengaruhi oleh banyak faktor, baik persekitaran, keturunan, bahkan dipengaruhi oleh jenis makanan yang dimakan. Satu bukti kepelbagaian ialah kadang-kadang kita melihat wajah orang yang mempunyai bintik coklat hitam. Nah, tempat ini dipanggil Jaeragat atau Freckles. Sebenarnya apa itu Jaeragat atau Freckles dan apa yang menyebabkan mereka?

Apa itu jeragat? Jaeragat (In Englis: Freckles) adalah bintik-bintik yang muncul pada kulit seseorang untuk sesuatu, sama ada cuaca terlalu panas atau kulit sensitif. Dilaporkan dari marieclaire.com, Khamis (20/4/2017), berikut adalah beberapa perkara aneh yang perlu anda ketahui tentang Jaeragat atau Freckles. Penasaran?

1. Terdapat 2 jenis Jaeragat atau Freckles

Salah satu jenis yang paling biasa adalah Jaeragat atau Freckles adalah ephelides, rata dan coklat muda. Bingkai ini biasanya muncul kerana pergantian musim ini.

Di samping itu, terdapat Jaeragat atau Freckles yang dipanggil lentigo. Lentigo muncul di kulit biasanya disebabkan pendedahan berterusan terhadap cahaya matahari.

2. Jaeragat atau Freckles timbul akibat faktor genetik

Tompok ini muncul disebabkan oleh faktor genetik, yang juga mengawal warna kulit dan rambut anda. Dipanggil MC1R, gen ini dapat mengawal kecenderungan warna kulit, kulit, dan Jaeragat atau Freckles.

3. Tiada seorang pun dilahirkan dengan bintik-bintik

Tiada bayi yang baru lahir mempunyai bintik-bintik. Pendedahan matahari adalah punca utama penampilan Jaeragat atau Freckles, menjadikan sel-sel dalam kulit membuat lebih banyak pigmen.

4. Jaeragat atau Freckles menjadi indikasi kulit anda sensitif terhadap cahaya matahari

Bagi sesetengah orang, melanin dihasilkan secara merata di seluruh kulit. Walau bagaimanapun, bagi sesetengah orang yang tidak mengalaminya, bintik-bintik kecil adalah hasil daripada rumpun kecil melanin yang disambung oleh pendedahan matahari.

Jika anda mendapati bahawa terdapat banyak bintik-bintik kulit, ini boleh menjadi petunjuk bahawa kulit sangat sensitif terhadap pendedahan cahaya matahari. Lebih teruk lagi adalah kulit berisiko tinggi untuk kanser kulit.

5. Jaeragat atau Freckles berfungsi sebagai pelindung matahari kulit semulajadi

Melanocyte berfungsi sebagai pelindung matahari yang semula jadi pada kulit yang gelap. Walau bagaimanapun, tidak ada alasan untuk tidak memakai pelindung matahari pada semua bahagian kulit anda setiap hari.

6. Tidak semua redheads mempunyai bintik-bintik

Punca Jeraga (Freckles)
Menurut hasil penyelidikan, redheads mempunyai kurang melanin dalam kulit mereka, tetapi tidak semua mereka mesti mempunyai bintik-bintik. Ia dikendalikan oleh gen yang sama, kerana 80% orang berambut mereka mempunyai gen MC1R.

7. Pada zaman pertengahan, Jaeragat atau Freckles dianggap sebagai ahli sihir

Sama seperti tahi lalat, ketuat, tanda lahir, dan bintik-bintik lain, bintik-bintik dianggap sebagai penyihir. Intinya, pada zaman pertengahan, apabila anda mempunyai bintik-bintik, anda akan dianggap penyihir yang menyembah setan.

Jaeragat atau Freckles adalah patch yang biasa di hidung atau pipi orang kulit putih (bangsa Kaukasia). Jaeragat atau Freckles sendiri adalah pigmen melanin yang dihasilkan oleh melanosit dalam kulit. Dalam kes ini, pigmen melanin mempunyai kepekatan yang besar menyebabkan nada kulit yang lebih gelap. Kenapa umum dalam bangsa Kaukasia? Ini kerana Jaeragat atau Freckles biasanya merosot (genetik), walaupun dalam beberapa kes mereka tidak genetik.

Jaeragat atau Freckles biasanya kelihatan lebih menonjol apabila terdedah kepada cahaya matahari. Ini kerana melanosit menjadi dirangsang untuk meningkatkan pengeluaran melanin kepada kulit yang gelap. Secara umum, orang yang mempunyai bintik-bintik dengan mudah mengalami kerosakan sel yang mengakibatkan kanser kulit. Jadi sudah tahu kenapa orang Caucasians biasanya mempunyai tempat di wajahnya?