Punca Atau Faktor Faktor jenayah Siber Berlaku

Jenayah siber sentiasa bersembunyi kerana penjenayah siber tidak menghargai data kita yang sangat kawal. Anda mungkin berfikir bahawa tiada apa yang hendak disembunyikan atau anda tidak keberatan jika seseorang membaca mesej peribadi. Bagaimanapun, bagaimana jika maklumat peribadi digunakan sebagai alat untuk memeras ugut anda?

Dengan memasang maklumat yang dikumpulkan, penggodam boleh mencuri identiti atau wang anda dari akaun dalam talian anda.

Mereka boleh menjadi bencana dengan mengunci akaun anda tidak dapat diakses, memotong maklumat dalam akaun anda atau bertindak lagi seperti menghubungi orang lain dalam nama anda.
Istilah jenayah siber tentu saja biasa dengan kata itu, tetapi kita juga perlu tahu bahawa jenayah siber berlaku kerana dicetuskan oleh sesuatu. Berikut adalah faktor-faktor yang menyebabkan jenayah siber:

1. Faktor Politik

Faktor ini adalah salah satu faktor yang sangat mempengaruhi berlakunya jenayah siber, disebabkan persaingan yang semakin tinggi dan ketat dalam dunia politik. Ia menjadikan banyak pihak menggunakan jenayah siber sebagai cara untuk menurunkan pihak lain.

2. Faktor Sosial dan Ekonomi

Faktor ini adalah salah satu faktor yang mempengaruhi kejadian jenayah siber. Dalam kes persekitaran sosial, jika alam sekitar terdiri daripada orang yang sering melakukan jenayah di dunia maya, boleh membuat orang terjejas terutama orang yang mempunyai hasrat yang berlebihan. Sedangkang dalam istilah ekonomi, keperluan mendesak seseorang yang mempunyai keupayaan dalam dunia maya dapat memberikan mudarat kepada pihak lain, kemudian gunakan data yang diambil untuk dijual.
Punca Atau Faktor Faktor jenayah Siber Berlaku

3. Faktor Teknikal

Sambungan antara satu sama lain dengan satu sama lain membolehkan para pelaku kejahatan melakukan tindakan tersebut. Kemudian, penyebaran teknologi yang tidak sekata menjadikan satu pihak lebih kuat daripada yang lain.

Jom baca!

Langkah Langkah Mengatasi Jenayah Siber
Punca Atau Faktor Faktor jenayah Siber Berlaku
Kesan Negatif Berlakunya Jenayah Siber
Definisi Dan Jenis Jenis Jenayah Siber