Petua Hilangkan Salesma Pada Bayi

Bayi dilahirkan dengan sistem kekebalan yang kurang sempurna, dan itulah sebabnya bayi sangat terdedah kepada pelbagai penyakit, termasuk salesma. Saya sangat terdedah, walaupun dikira terdapat 200 jenis virus yang boleh menyebabkan selsema bayi.

Selsema sendiri selalu ditandai dengan cecair yang jelas keluar dari hidung yang akhirnya akan berubah menjadi kekuningan dan agak likat, yang sering disebut nafas. Sekiranya sejuk adalah teruk, ia biasanya disertai oleh batuk dan demam.

Sebelum kita meneruskan perjalanan untuk mengatasi selsema pada bayi, ia membantu kita mengetahui bahawa selesema dalam bayi itu sendiri adalah satu proses untuk menyingkirkan kuman dalam badan bayi. Cuma jika jika bendalir yang keluar dari hidung terlalu banyak kadang-kadang boleh mengganggu pernafasan bayi, dan biasanya akan ditandai oleh bayi terus menangis.

Nah di sini adalah pelbagai cara Hilangkan Salesma Pada Bayi yang boleh dilakukan di ibu rumah:
  • Anda boleh menggunakan bilik berhawa dingin untuk mengelakkan hidung bayi tersumbat. Letakkan bayi di dalam bilik, jika mereka berasa selesa, anda boleh menambah mentol berhampiran hidung untuk melegakan hidung.
  • Jika hidung berair sudah begitu mengganggu bayi, maka apa yang perlu anda lakukan adalah air garam tetes di ujung lubang hidung untuk mencairkan lendir. Dan jika anda mempunyai vakum suntikan, hampas nafas yang sudah encer menggunakan vakum.
  • Sementara itu, untuk membantu meringankan pernafasannya, anda dapat menepuk belakangnya perlahan-lahan untuk memudahkan pernafasannya. Caranya, buatkan posisi bayi di perutnya (tengkurap), atau anda boleh meletakkan bayi di atas pangkuan anda dan bersandar ke depan dan kemudian menarik balik perlahan-lahan.
  • Selepas anda melakukan langkah-langkah di atas, anda boleh guna gel petroleum untuk mengelakkan kerengsaan pada bahagian luar hidung.
  • Biasanya akan ada lendir yang keras pada bahagian luar hidung dan bahagian dalam, anda perlu membersihkannya dengan bulu kapas yang direndam dalam air suam.
  • Untuk bayi yang sudah berusia 6 bulan, anda boleh memberikannya teh hangat, hal ini sudah terbukti ampuh untuk membantu meringankan hidung tersumbat.
  • Cuba jangan menggunakan semburan hidung, jika anda ingin menggunakannya, anda perlu terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda.
Petua Hilangkan Salesma Pada Bayi
Ini adalah beberapa langkah petua untuk hilangkan selesema biasa yang perlu anda lakukan untuk pertolongan cemas tetapi kebanyakan akan pulih dengan langkah-langkah di atas. Apa yang perlu anda perhatikan adalah tidak sembarangan memberikan ubat kepada bayi.

Sekiranya salesma yang dialami oleh bayi tidak mengganggu diet atau tidak mengurangkan aktiviti bayi, selesema tidak memerlukan langkah khas. Adalah sangat penting bahawa ibu bapa tidak memberi ubat yang berlebihan kepada kanak-kanak di bawah umur 6 tahun kerana kesan sampingan mereka terhadap bayi akan sangat berbahaya. Sekiranya anda masih mahu memberi ubat maka lebih baik berunding terlebih dahulu kepada doktor.

Kita perlu tahu bahawa menjaga bayi perlu berhati-hati, dan tidak boleh menjadi ruam. Kerana sebagai tambahan kepada bayi yang terdedah kepada penyakit, semua tubuh bayi masih sangat lembut.