Petua hilangkan sakit tekak, Kau orang harus tau!

Tekak sakit boleh membuat menelan merasa seperti menelan pasir, dan setiap batuk sangat menyakitkan. Tetapi menurut Brett Comer, MD, pakar bedah kaki dan leher di Kolej Perubatan University of Kentucky, ubat rumah kegemaran anda mungkin hanya menutupi rasa sakit, tidak merawatnya.

Apabila sakit, sudah tentu anda mahu menghapuskan atau meredakannya. Madu, teh hangat, dan sirap batuk semuanya boleh menenangkan kerengsaan dan keradangan pada tekak, kata Comer.

Tetapi jika anda ingin benar-benar menghilangkan sakit tekak, berikut adalah ubat terbaik, seperti yang dipetik dari laman prevention, Selasa (24/01/2017):

1. Gargle dengan air garam

Petua hilangkan sakit tekak boleh anda cuba ialah air garam. Air garam boleh menenangkan keradangan dengan menghilangkan keasidan yang menyebabkan kerengsaan tekak. Air garam juga boleh membantu untuk menarik jangkitan atau kerengsaan pada permukaan tekak, di mana badan dapat mengatasinya.

Campurkan 1/4 hingga 1/2 sudu teh garam dengan segelas air suam, nasihatkan Mia Finkelston, MD, doktor keluarga di Maryland. Jom Gargle setiap dua jam!.

2. Minum air yang sangat sejuk

Petua hilangkan sakit tekak seterusnya ialah dengan menggunakan air sejuk. Sesetengah tangkapan awal mungkin menyakitkan. Tetapi seperti sprains atau lebam yang boleh ditenangkan dengan ais, minum air sejuk boleh melegakan dan melegakan kerengsaan yang menyebabkan sakit tekak, kata Finkelston.

3. Elakkan makanan asid

Asid refluks adalah salah satu punca yang menyebabkan sakit tekak, kata Comer. Ini bermakna, apa-apa yang menimbulkan refluks boleh memanjangkan atau memburukkan lagi sakit tekak anda.

Cormer mengesyorkan untuk mengelakkan buah soda, goreng, atau buah jeruk seperti jeruk dan lemon. Dan jangan makan sejam sebelum tidur. Makan sebelum berbaring boleh memikat refluks (asid).
Petua hilangkan sakit tekak, Kau orang harus tau!

4. Teh teh kunyit

Untuk  hilangkan sakit tekak, anda juga bola guna kunyit. Kunyit kini menjadi trend sebagai suplemen, dan anda juga harus menambahkannya kepada diet anda. Walaupun beberapa manfaat kunyit - seperti dapat mencegah penyakit kanser dan otak - masih memerlukan kajian lanjut, kekuatan anti-radang dapat dipastikan.

Inilah yang membuat kunyit dapat membantu merawat sakit tekak anda, kata Finkelston. Taburkan sedikit kunyit ke atas teh atau air garam anda.

5. Ambil rehat

Badan yang letih adalah sama dengan sistem imun yang lemah. Sekiranya anda letih, badan akan mengalami kesukaran untuk sembuh sendiri. Jadi berehatlah. Mendapatkan tidur yang cukup atau menjauhkan diri dari tekanan harian dapat membantu mengisi semula sistem kekebalan tubuh anda dan menyembuhkan sakit tekak, kata Finkelston.