Petua Hilangkan Kahak Degil

Semua orang mesti mempunyai batuk sama ada ia adalah batu yang ringan atau batuk yang berat. Sama ada bayi atau orang tua. Boleh batuk kerana tercekik atau kerana tekak gatal. Banyak faktor boleh menyebabkan batuk. Boleh juga kerana alahan, alahan debu atau alahan haiwan. Ini adalah contoh-contoh penyebab batuk ringan. Tidak seperti kes batuk yang teruk. Tujuan batuk yang teruk adalah batuk yang berpengalaman selama bertahun-tahun tanpa henti. Ia mungkin kerana ia disebabkan oleh beberapa penyakit yang berkurang dan berkembang di dalam badan tanpa anda mengetahui. Batuk teruk mungkin disebabkan oleh gejala batuk kering, gejala ARD, gejala bronkitis, atau penyakit paru-paru yang lain.

Sesetengah orang kadang-kadang memandang rendah batuk. Walaupun batuk, seperti yang telah dijelaskan boleh menjadi tanda bahawa tubuh berada dalam keadaan sakit. Selain batuk kering dan batuk yang teruk, batuk juga boleh menjadi batuk kering dan batuk dengan kahak. Sputum di sini adalah cecair yang cerah dan kekuningan seperti cacing yang datang dari dalam paru-paru tubuh yang mungkin disebabkan oleh jangkitan.

Terdapat beberapa orang yang boleh dengan mudah mengeluarkan kahak, tetapi terdapat juga kesusahan yang membuat pernafasan menjadi tidak selesa dan bahkan pening kerana itu. kahak sukar untuk menghapuskan ini walaupun boleh mengganggu aktiviti harian. Selain perlu meludah setiap kali batuk, ada juga batak yang melancarkan sakit tekak kerana dada tidak akan keluar. Perlu balik bilik mandi atau tenggelam hanya untuk mengeluarkan kahak yang sangat menjengkelkan terutamanya apabila sibuk atau mahu tidur.

Sesetengah orang cuba mengatasi batuk dengan kahak yang mengambil ubat yang secara khusus batuk dengan kahak. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa anda juga boleh mencuba cara membuang kahak tanpa ubat itu sendiri. Terdapat beberapa cara untuk menghilangkan kahak yang perlu anda cuba sebelum cuba mengatasinya dengan ubat.

Minum banyak minuman hangat

Minuman hangat akan menjadikan lendir yang menetap di kerongkong menjadi lebih cair sehingga bendalir dapat keluar. Tidak hanya minum air mineral yang hangat, anda boleh berbeza-beza dengan teh panas, halia hangat, lemontea hangat, teh pudina hangat, yang mengandungi decongestan antiseptik dan semulajadi untuk memudahkan pembuangan.

Madu dan halia

Minuman panas berikutnya yang sesuai sebagai cara menghapuskan kahak adalah untuk minum madu dan halia. Sejak zaman purba ia telah dipercayai bahawa halia adalah rempah yang dapat mengurangkan batuk dan bagaimana untuk mengeluarkan kahak. Anda boleh meminumnya dengan 100 gram halia dan memerah air. Campurkan dengan madu dan segelas air hangat. Minum 2 kali sehari untuk mengeluarkan dahaga.

Berkumur garam air

Pengetahuan umum bahawa garam lazimnya digunakan sebagai ubat jika terdapat masalah kesihatan pada gigi. Tetapi bukan sahaja untuk masalah gigi, garam juga boleh digunakan sebagai cara yang berkesan untuk menghilangkan kahak. Natrium tinggi boleh membunuh bakteria yang menyebabkan sputum. Masukkan 2 sudu besar garam ke segelas air suam. Kacau sehingga dibubarkan. Gargle ke pangkal lidah dengan kepala supaya ia boleh membasmi bakteria yang mengakibatkan kahak.

Kunyit

Kunyit mempunyai sifat untuk membunuh kuman dan bakteria yang menyebabkan batuk dengan kahak, terutamanya untuk membuat kuman menjadi cecair sehingga lebih mudah untuk dikeluarkan. Caranya ialah memaraskan kunyit, kemudian memerah air. Dibancuh dengan segelas air suam. Boleh juga menambah madu.

Lada

Rempah seterusnya yang boleh digunakan sebagai cara untuk mengeluarkan sputum adalah lada. Tuang ½ sudu teh lada dengan segelas air suam. Untuk menambah rasa supaya tidak pedas, tambahkan madu mengikut citarasa anda.

Kelembapan tepu panas

Menghirup stim boleh melepaskan kahak kerana wap air suam yang kita nafas juga akan membantu mencairkan lendir yang terdapat di dalam paru-paru. Masak air sehingga mendidih dan kemudian nafas stim. Jangan terlalu rapat supaya hidung tidak melepuh.

Wap stim panas dicampur dengan minyak kayu putih

Untuk bernafas lebih berkesan untuk mengeluarkan kahak, anda boleh menambah beberapa titis minyak eukaliptus.

Daun Mint

Daun telah terkenal sebagai cara melegakan tekak. Boleh juga digunakan sebagai cara yang berkesan untuk menghilangkan kahak. Caranya adalah untuk mengeluarkan beberapa helai daun yang telah dicuci bersih.

Keluarkan bawang putih

Bagaimana cara mengeluarkan kahak secara lisan tetapi tidak mengambil ubat adalah dengan makan atau mengunyah secara langsung dalam bawang putih. Bawang putih bertindak sebagai agen anti-bakteria dan anti-kulat yang berguna untuk menindas bakteria yang menyebabkan bakteria.

Minum banyak air

kahak biasanya sukar untuk keluar kerana terlalu tebal. Dengan meminum air dalam kuantiti yang banyak, ia akan menjadi satu cara untuk menghapuskan kahak dengan mencairkan kahak. Air juga akan menggantikan cecair yang keluar kerana sering kahak.