Petua hilangkan jeragat dan bintik hitam

Artikel Tentang Jeragat:

Bintik coklat yang lebih popular di muka dipanggil freckles.Freckles dianggap timbul kerana faktor genetik. Tetapi bintik-bintik di wajah juga biasanya disebabkan oleh pendedahan kepada cahaya matahari yang berlebihan. Jika anda mempunyai bintik-bintik atau jeragat dan mahu menghapuskannya, anda boleh mempertimbangkan kaedah berikut:

1. Tabir suria

Petua hilangkan jeragat dan bintik hitam yang boleh anda cuba iaitu dengan menggunakan tabir suria. Tabir suria tidak akan dapat menghilangkan bintik pada wajah yang sudah terlanjur muncul, namun boleh membantu mencegah timbulnya bintik baru. Sentiasa gunakan pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih.

2. Terapi laser

Terapi laser menggunakan kaedah menembak gelombang cahaya yang disasarkan secara langsung kepada kulit bermasalah. Terapi laser umumnya selamat digunakan.

3. Cryosurgery

Prosedur ini menggunakan nitrogen cecair yang adalah suhu super sejuk untuk membekukan dan memusnahkan sel-sel kulit yang tidak normal. Cryosurgery umumnya selamat dan tidak memerlukan anestesia.

4. Krim pencerah kulit

Anda boleh membeli krim pemutih kulit untuk hilangkan jeragat dan bintik hitam di kedai-kedai atau pasar raya berdekatan, atau meminta doktor kulit meresepkannya untuk anda. Banyak krim pencerah yang mengandungi hydroquinone, sebuah bahan yang diduga boleh menekan pengeluaran melanin dan mencerahkan kawasan kulit yang gelap.

5. Retinoid krim

Krim retinoid merupakan sebatian terbitan vitamin A yang digunakan untuk memperbaiki sel kulit yang rosak akibat sinar matahari dan mencerahkan bintik di wajah.
Petua hilangkan jeragat dan bintik hitam

6. Produk Peeling

Produk kimia ini mampu  hilangkan jeragat dan bintik hitam dan biasanya digunakan untuk mengupas kawasan yang rosak pada kulit. Untuk menghilangkan bintik pada wajah, anda biasanya akan disyorkan untuk menggunakan produk peeling yang mengandungi asid glikolik dan asid trikloroasetat.

7. Perubatan semulajadi

Beberapa contoh bahan yang boleh digunakan untuk menghilangkan freckles antara lain air lemon, krim asam, yogurt, dan bawang. Segera berhenti menggunakan jika anda mengalami kerengsaan kulit.