Petua hilangkan hidung tersumbat ketika salesma

Sesiapa yang mengalami kesesakan hidung mesti tahu bahawa ia sangat mengganggu kerana ia membuatkan kita sukar bernafas dan mudah letih.

Kesesakan hidung boleh disebabkan oleh alahan, selesema, atau selesema. Sesetengah orang mungkin berhujah bahawa kesesakan hidung berlaku disebabkan oleh pembekuan lendir dalam saluran hidung. Tetapi, ini sebenarnya disebabkan oleh sinus sinus radang.

Apabila hidungnya teriritasi, sistem saraf juga dirangsang, menyebabkan injap vaskular dibuka. Hasilnya, semakin banyak darah yang mengalir ke hidung. Ia menyebabkan bengkak pada saluran hidung dan menjadikan pernafasan sukar. Berikut adalah petua hilangkan hidung tersumbat ketika salesma tanpa menggunakan ubat:

Sauna Muka

Cara hilangkan hidung tersumbat ketika salesma iaitu dengan sauna muka. Bernafas di udara lembap boleh melegakan keradangan dan pembengkakan saluran darah di hidung. Bagaimana untuk melakukan sauna muka bersendawa di atas semangkuk air panas, stim menyedut selama kira-kira 10 minit. Ulangi 2-3 kali sehari sehingga anda merasakan perubahan.

Mengunyah bawang putih

Cara hilangkan hidung tersumbat juga boleh guna bawang putih. Bawang putih mengandungi antibakteria dan antijamur yang berfungsi sebagai penyembuh bagi pelbagai masalah kesihatan, termasuk kesesakan hidung akibat demam dan selesema.
Petua hilangkan hidung tersumbat ketika salesma

Minum banyak air

Bila kau orang nak hilangkan hidung tersumbat jangan lupa mengambil banyak air. Air hangat boleh membantu melegakan lendir dalam saluran hidung dan melegakan kesakitan akibat kesesakan hidung. Anda juga boleh minum teh halia dan madu hangat. Ia mengandungi antiseptik semula jadi dan dekongestan untuk bernafas.

Urut hidung

Urut kedua-dua belah jambatan hidung berhampiran mata dengan ibu jari dan telunjuk anda. Pada masa yang sama, gunakan jari tangan kiri untuk mengurut tengkuk leher anda.