Petua hilangkan batuk Dan Salesma dengan bawang putih

Dengan perubahan cuaca yang tidak menentu, badan kita mudah jatuh dalam selesema, batuk, dan demam. Sekiranya doktor anda memberi ubat, anda juga boleh membantu proses pemulihan dengan lebih cepat dengan menggunakan bawang putih.

Ya, bawang putih sering digunakan sebagai perasa makanan yang dapat membantu kita mempercepat penyembuhan jika selesema, batuk, dan demam kerana mengandung antibiotik semulajadi. Anda boleh menggunakan bawang putih dalam pelbagai cara, yang dipetik oleh Times of India, Rabu (13/05/2015)

  • Selepas sarapan pagi, tunas satu cengkih bawang putih yang kecil. Jangan dikunyah, ditelan segera, kerana ia boleh meningkatkan sistem kekebalan tubuh anda.
  • Potong beberapa ulas bawang putih ke dalam mentega cair yang dipanaskan, kemudian masukkannya ke makanan anda. Selain rasa lazat, juga baik untuk pencernaan.
  • Masukkan beberapa ulas bawang putih ke dalam teflon yang telah diisi dengan minyak bijan sedikit. Kemudian, masukkan ke dalam botol yang anda sudah sedia untuk mengeluarkan jika masa selesema.
  • Bakar beberapa ulas bawang putih, mash, dan campurkan sedikit madu. Minum sebelum tidur, kerana ia dapat membantu anda mengelakkan atau pulih dari batuk.
Petua hilangkan batuk Dan Salesma dengan bawang putih
Petua hilangkan batuk menggunakan bawang putih seterusnya seperti dipetik dari laman erabaru iaitu sebagai berikut:
  • Ambil dan kupas satu ulas kecil bawang putih, kemudian kulum di mulut sambil digigit halus setiap beberapa saat, satu ulas kecil dikulum kira-kira satu jam, lalu telan perlahan selepas tercium aroma, tak lama selepas itu rasa gatal di kerongkong pun akan segera berkurang, dan batuk pergi segera.
  • Bawang putih direbus bersama gula batu. Siapkan 30 gr bawang putih, 10 gram gula batu dan 200 ml air, pertama didihkan dulu airnya dengan api besar, setelah mendidih, kecilkan apinya, kemudian olah dengan hidangan semangkuk kecil. Apabila kanak-kanak diserang oleh batuk yang teruk, minum herba ini setiap pagi, siang dan malam 3 kali sehari. Ia akan merasai keesokan harinya, dan batuk hari berikutnya hilang.
  • Ambil tiga atau empat ulas bawang putih, kupas dan bersih, kemudian iris tipis atau potong kecil. Malam sebelum bed membakar keping bawang putih, selepas sedikit kering dan kuning, halus, lebih halus. Ambil sesudu bawang putih yang dijelaskan, masukkan ke dalam gelas, tambah gula coklat yang cukup, kemudian tambah dengan air panas, kacau dengan baik, kemudian minum. Minum satu atau dua gelas setiap hari, tiga hari kemudian, batuk hilang.