Langkah Langkah Mengatasi Jenayah Siber

Kegiatan jenayah dengan rangkaian komputer biasa disebut sebagai jenayah siber. Banyak corak dan cara boleh dilakukan oleh pelaku Jenayah siber dan banyak cara juga menghalang berlakunya jenayah siber. Berikut adalah 6 Cara Mencegah dan Menghindari Jenayah siber.

1.Gunakan Perisian Keselamatan Sehingga Tarikh

Adalah penting untuk memastikan Perisian Keselamatan anda terkini. Rawatan ini akan mentakrifkan semula ancaman jenayah siber dan virus yang belum ditakrifkan dalam versi terdahulu. Kemas kini ini sangat berguna untuk pengguna yang sering menggunakan sambungan internet.

Adalah disyorkan untuk pemilik alat menggunakan Perisian Keselamatan untuk membuka akses ke internet. Ini perlu dilakukan sekurang-kurangnya dua atau tiga kali seminggu. Apabila pengguna dalam talian, Perisian Keselamatan secara automatik akan dikemas kini dengan versi terkini.

2. Melindungi Komputer

Sesungguhnya ini benar-benar dilakukan anda. Untuk mengekalkan keselamatan, sekurang-kurangnya anda harus memohon tiga program, iaitu antivirus, antispyware, dan firewall. Fungsinya jelas dari ketiga-tiga aplikasi tersebut. Antivirus pasti menyimpan peranti komputer anda daripada virus yang semakin beragam hari. Antispyware berfungsi untuk melindungi data pengguna supaya tidak ada yang dapat merosakkan atau menjejaki tabiat anda dalam talian. Spyware sendiri adalah program yang telah diam-diam dimasukkan ke dalam komputer dan mengambil data. Matlamat awal membuat Spyware adalah untuk mencari data dari pengguna internet dan merekodkan tabiat seseorang dalam mengesan dunia maya. Walaupun firewall adalah sistem atau peranti yang membolehkan trafik rangkaian yang dianggap selamat untuk dilalui dan mencegah lalu lintas rangkaian yang tidak selamat. Tetapi hari ini banyak syarikat yang telah menyediakan tiga aplikasi ini dalam pakej murah yang mudah digunakan.

3. Buat Kata Laluan yang sangat sukar

Bagaimana dengan kata laluan akaun anda seperti e-mel, akaun rangkaian sosial atau akaun simpanan dalam talian anda? sudah menggunakan kata laluan yang sukar ditebak? Sekiranya anda tidak menukar kata laluan akaun anda dengan cepat untuk mengelakkan berlakunya jenayah siber terhadap anda. Jika anda boleh memasukkan campuran huruf kecil, nombor dan nombor besar pada setiap akaun anda untuk menguatkan kata laluan anda. Contoh kata laluan dengan bercampur dengan nombor. Kata laluan ini berkuasa untuk kata laluan akaun anda kerana ia bercampur dengan huruf kecil, besar dan berangka.

4. Buat salinan

Pengguna komputer harus mempunyai salinan dokumen peribadi mereka, sama ada foto, muzik, atau apa-apa lagi. Ini bertujuan agar data anda masih tetap boleh diselamatkan bila sewaktu-waktu berlaku kecurian data atau ada kesalahan pada sistem komputer anda.

5. Jangan Lakukan Mengklik pada Pautan yang Muncul di Media Sosial

Sama ada melalui Facebook, Twitter, atau Blog, kita sering menemui pautan yang menarik perhatian. Walaupun tidak mengetahui jelas soal apa link tersebut, sajian yang menarik berupa iklan atau sekadar soal selidik dan angket membuat kita membukanya. Tidak sedikit ini digunakan sebagai peluang Jenayah siber atau penyebaran virus komputer.

Tidak jarang juga pautan seperti ini yang dihantar oleh rakan atau saudara kita sendiri. Oleh itu, lebih baik hanya membuka iklan yang kita perlukan sahaja. Jangan tergoda oleh sesuatu yang akan membuat kami terperangkap dalam kes jenayah siber atau komputer

Langkah Langkah Mengatasi Jenayah Siber
6. Tukar kata laluan secara berkala

Melihat banyak dan mudahnya jenayah siber dilakukan-hingga 15 kes perdetik, tidak menutup kemungkinan kata laluan terpanjang pun boleh dirampas apabila digunakan bertahun-tahun. Jadi, adalah dinasihatkan untuk menukar kata laluan, sama ada secara berkala atau secara rawak.

Begitu juga Maklumat mengenai 6 Cara Mencegah dan Menghindari Jenayah siber. Mudah-mudahan maklumat ini berguna dan membantu anda dalam mengatasi dan mengatasi jenayah di ruang siber. Terima kasih

Jom baca!

Langkah Langkah Mengatasi Jenayah Siber
Punca Atau Faktor Faktor jenayah Siber Berlaku
Kesan Negatif Berlakunya Jenayah Siber
Definisi Dan Jenis Jenis Jenayah Siber