Kesan Negatif Berlakunya Jenayah Siber

Setiap jenayah mempunyai kesan negatif, paling tidak di dunia siber. Berikut adalah kesan-kesan siber jenayah, iaitu:

Impak ke atas Ekonomi

Kini, ramai orang yang mempercayakan semua proses perniagaan melalui internet, selain proses cepat, perniagaan juga boleh dijalankan di mana saja selagi masih mempunyai akses internet. Maklumat penting disimpan di dalam komputer dan boleh diakses di mana sahaja. Bank juga menjalankan proses perniagaan melalui internet, seperti penggunaan ATM yang boleh diakses oleh pelanggan di mana saja. Bolehkah bayangkan jika ada tindakan jenayah dunia Internet dalam tindakan akan ada sistem kekacauan, penggunaan komputer akan melambatkan supaya proses perniagaan tidak dapat berjalan dengan baik, kebocoran informasi penting sehingga dapat disalahgunakan.

Impak ke atas Nilai Pasaran

Menilai risiko pelanggaran keselamatan agak sukar pada perniagaan berasaskan rangkaian. Inilah yang menjadikan nilai pasaran agak sukar untuk diramalkan. Oleh itu pendekatan diperlukan untuk mengukur kesan pelanggaran tersebut. Pendekatan nilai pasaran dijangka mendapat jangkaan pasaran modal terhadap pelanggaran keselamatan.

Kesan pada Tahap Amanah

Sejak serangan siber diperluaskan kepada semua orang di ruang siber dan menembusi sistem yang menghubungkan ke halaman web, pengguna yang melawat laman web akan kecewa dan tidak akan berminat untuk kembali ke laman web. Walaupun tapak yang dipersoalkan itu bukan dari kesalahan pemilik tapak tetapi dari pihak luar yang menyerang, tetapi pengguna tidak tahu siapa dari dalang sebenar dan telah kehilangan kepercayaan untuk melawat semula tapak tersebut.
Kesan Negatif Berlakunya Jenayah Siber

Persepsi pengguna tunggal boleh menjejaskan kepercayaan pengguna lain. Oleh itu mula timbul kebimbangan mengenai penggunaan transaksi dalam talian yang disebabkan oleh mangsa-mangsa tapak yang diserang. Ini menjadi satu komplikasi untuk perniagaan dalam talian dan akan membuat penurunan perniagaan perniagaan. Seperti apa yang berlaku kepada pengguna kad untuk internet di Smartfren, banyak pelanggan mengadu, walaupun mereka tidak tahu punca sebenar, ia pasti membuat ramai pelanggan kecewa dan akan berpindah dari pengendali.

Jom baca!

Langkah Langkah Mengatasi Jenayah Siber
Punca Atau Faktor Faktor jenayah Siber Berlaku
Kesan Negatif Berlakunya Jenayah Siber
Definisi Dan Jenis Jenis Jenayah Siber