Kesan Flourida Dalam Ubat Gigi

Fluorida adalah sebatian kimia yang digunakan sebagai salah satu bahan untuk membuat ubat gigi. Kompaun ini dipercayai menguatkan gigi, tetapi ternyata berbahaya jika dimakan (itulah sebabnya kita harus meludah ubat gigi selepas memberus gigi).

Di sini, Cheeseslave juga berkongsi pelbagai kesan fluorida dalam tubuh yang jarang diketahui. Semak lebih lanjut.

Pengumpulan dalam badan

Sekiranya ditelan, sebatian fluorida boleh berkumpul di dalam badan, terutamanya dalam tulang dan kelenjar. Tahap fluorida terlalu tinggi jelas dapat mengganggu fungsi organ-organ penting dalam Badan kita.

Kesan Fluorida pada bayi

Salah satu sumber fluorida yang tidak dijangka adalah formula bayi. Di samping itu, kerana bayi masih perlu mendapat banyak nutrien melalui cecair, mereka juga terdedah kepada penggunaan fluorida secara tidak sengaja. Fluorida pada bayi juga jelas mengganggu perkembangan badan mereka.

Fluorida dan kesihatan reproduktif

Berdasarkan sebuah kajian  yang melibatkan haiwan, dos tinggi fluorida menjadikan sistem reproduktif haiwan itu rosak. Sperma telah menurunkan kualiti dan kuantiti. Perkara yang sama juga disyaki berlaku kepada manusia.

Fluorida dan kerosakan otak

Fluorida ke dalam badan juga membahayakan otak. Malah pengumpulan fluorida dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit Alzheimer.

Fluorida dan IQ yang rendah

Di samping meningkatkan risiko Alzheimer, fluorida juga menjadikan IQ seseorang lebih rendah jika ia memasuki badan. Tanpa sadar, penggunaan air yang mengandung fluorida menjadikan bolehh mengurangkan fungsi otak supaya tidak maksimal.

Fluorida dan akil baligh awal

Beberapa kajian telah menghubungkan hubungan antara fluorida dan pengeluaran kelenjar pineal yang tinggi. Akibatnya, gadis remaja mengalami akil baligh atau haid awal lima bulan lebih awal daripada mereka yang tidak terdedah kepada pengumpulan fluorida.
Kesan Florida Dalam Ubat Gigi

Kesan Fluorida Pada fungsi tiroid

Sebagai tambahan kepada kelenjar pineal, fungsi tiroid mungkin terjejas akibat pengumpulan fluorida. Sesetengah kesannya adalah kemurungan, kelemahan, penambahan berat badan, sakit sendi, kolesterol tinggi, hingga penyakit jantung.

Fluorida dan kerosakan tulang

Walaupun disebutkan untuk dapat menguatkan gigi, ternyata kelebihan kadar fluorida dalam badan sebenarnya dapat mencetuskan kerosakan tulang. Malah untuk orang tua, fluorida boleh meningkatkan risiko patah tulang.

Ini adalah beberapa kesan  fluorida yang diketahui. Perhatikan makanan dan minuman yang anda makan, pastikan segalanya bebas daripada sebatian fluorida. (Sumber: Merdeka.com)