Contoh Amalan Gaya Hidup Tidak Sihat

Hidup di bandar yang sentiasa sibuk mempengaruhi gaya hidup kebanyakan orang yang tinggal di dalamnya. Tanpa sadar, kebanyakan orang termasuk anda mungkin sudah menjadi sebahagian daripada tabiat hidup yang tidak sihat. Segala aktiviti dalaman atau luaran membuat anda terdedah kepada asap rokok atau asap kenderaan motor. Di samping itu, aktiviti sehari-hari yang padat membuatkan anda tidur lewat dan bangun pada keesokan harinya. Belum lagi kebiasaan bertemu sekutu perniagaan di kafe atau restoran yang memaksa anda untuk makan makanan yang tinggi.

Makanan Tidak Sihat (Junk Food)

Makanan segera atau makanan ringan membuat masalah sendiri, walaupun seolah-olah trend. Diet dengan Garis Panduan Nutrisi Seimbang sangat disyorkan untuk kesihatan seperti makanan sihat 4 sempurna (sayur-sayuran, buah-buahan, daging, madu dan susu). Kebanyakan makanan sampah mengandungi tahap tinggi tepu tepu dan kolesterol. Hal ini banyak menimbulkan masalah obesiti atau kegemukan yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung dan pembuluh darah seperti penyakit jantung koronari atau strok yang merupakan penyebab kematian dan kecacatan cukup besar di dunia.

Kekurangan Sukan

Ramai orang lupa aktiviti ini kerana pelbagai sebab seperti tidak mempunyai masa atau hanya kerana malas. Latihan adalah meluangkan masa untuk melakukan aktiviti fizikal secara intensif dan kerap. Jenis sukan sememangnya disesuaikan dengan keupayaan seseorang dan minatnya. Berjalan pada waktu pagi adalah yang paling mudah dan percuma.

Manfaat dengan senaman tetap akan meningkatkan kerja jantung dan memaksimumkan kualiti saluran darah. Fungsi paru sebagai sistem pernafasan akan menjadi lebih baik. Risiko obesiti akan turun untuk mencegah penyakit jantung koronari atau penyakit berkaitan obesiti lain.

Mudah Galau

Mudah letih atau tekanan yang berlebihan, tidak boleh menikmati atau bersyukur untuk hidup atau tidak dapat menerima realiti boleh menyebabkan tekanan psikologi seseorang. Stres boleh meningkatkan hormon stres yang boleh mengganggu irama tubuh seperti gangguan jantung dan pembuluh darah, gangguan metabolisme tubuh serta menurunkan kekebalan tubuh. Seseorang yang mempunyai tekanan boleh terdedah kepada penyakit berjangkit, jantung, gangguan tidur dan gangguan selera makan.

Kurang Rehat

Semua orang perlu tidur untuk keseimbangan tubuhnya. Otot-otot tubuh memerlukan kelonggaran. Semasa tidur pelbagai proses metabolik badan berlaku untuk mengimbangi sel hidup dan berfungsi. Orang yang sukar tidur lebih rentan terhadap tekanan atau sebaliknya orang yang mengalami tekanan psikologi akan sering mengalami gangguan tidur.

Makan Tidak Biasa

Tekanan dan kesibukan adalah beberapa sebab seseorang mempunyai tabiat makan tidak teratur. Ia sering disebutkan bahawa makanan sangat penting sebagai sumber tenaga, pertumbuhan, pembina, kekebalan, kecerdasan kanak-kanak dan proses pemikiran. Makan tidak teratur boleh menyebabkan menurunnya produktiviti kerja, gangguan konsentrasi, mudah mengantuk, terganggunya pertumbuhan pada kanak-kanak sampai pada gangguan pada saluran pennghadaman seperti perut.

Merokok

Beratus-ratus malah ribuan bahan toksik telah diketahui terkandung dalam asap rokok. Sudah bertahun-tahun telah sering berkempen tentang bahaya rokok ke hampir semua kalangan melalui pelbagai media. Walau bagaimanapun, rokok masih menjadi bahan yang sangat dibutuhkan, terbukti kerana setiap tahun bilangan perokok meningkat. Rayuan yang dicetak pada setiap pek rokok yang semata-mata tidak menghalang perokok aktif yang mereka anggap sebagai hiasan semata-mata.
Walaupun merokok adalah penyebab utama kematian di berbagai negara, kerana kanser paru-paru dan meningkatkan risiko penyakit jantung. Perokok pasif atau orang yang tidak merokok tetapi berada di dekat orang yang merokok pun terkena kesan negatif dari asap rokok yang lebih bahaya daripada perokok itu sendiri. Satu contoh janin dalam rahim boleh terjejas jika ibu merokok atau terdedah kepada asap rokok . Untuk menjaga kesihatan diri dan orang di sekeliling anda, berhenti merokok sekarang!

 Dan cara terbaik untuk mengurangkan risiko penyakit akibat pencemaran udara adalah dengan mengkonsumsi makanan yang kaya dengan antioksidan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Di samping itu, gunakan masker sebanyak mungkin apabila anda bergerak di luar rumah yang penuh dengan pencemaran. Penggunaan topeng boleh membantu mengelakkan habuk dan bahan berbahaya lain untuk penyedutan dalam badan.

Tabiat Minuman Alkohol

Contoh Amalan Gaya Hidup Tidak Sihat
Minuman psikologi dapat mempengaruhi kesedaran seseorang kerana alkohol sangat mempengaruhi sistem saraf pusat. Kesedaran, kewaspadaan dan orientasi seseorang cenderung turun. Ia mewujudkan masalah seperti masalah sosial, jenayah dan kemalangan jalan raya. Alkohol boleh ketagihan secara psikologi dan fizikal. Terhadap tubuh kita, alkohol boleh menyebabkan perlemakan hati sehingga boleh merosakkan hati secara kronik, merosakkan perut, merosakkan pankreas, meningkatkan risiko kanser saluran pencernaan, mengurangkan pengeluaran sperma, menigkatkan tekanan darah, menyebabkan gagal jantung, menurunkan sistem kekebalan tubuh terhadap jangkitan, memberi kesan kepada keseimbangan elektrolit badan dan banyak lagi akibat yang lain.

Penyalahgunaan dadah

Sudah tentu Dadah menjadi masalah yang sangat serius dalam kehidupan sosial dan bahkan menjadi perbuatan jenayah di negara kita. Pelbagai bentuk dan cara penyalahgunaan telah diketahui secara meluas. Pelbagai bentuk Dadah telah diedarkan secara meluas dalam masyarakat. Dadah secara langsung memberi kesan kepada pusat saraf dan ketagihan.

Banyak masalah sosial dan jenayah timbul akibat langsung dari penagihan dadah bahkan merupakan salah satu rantai penyebaran penyakit HIV / AIDS iaitu dengan penularan jarum suntik yang dipakai secara bergilir-gilir. Sebenarnya kebanyakan ubat adalah bahan yang digunakan dalam dunia perubatan. Tetapi sekarang ia telah dihasilkan secara khusus, secara meluas dicampur dan disalahgunakan. Heroin, kokain, ganja, putaw, sabu-sabu, extasi adalah beberapa contoh dadah yang banyak beredar.

Seks Percuma

Hanya sekadar bersenang-senang sampai pada hanya cuba-cuba kerana hasrat ingin tahu dari kalangan bawah umur boleh menjadi latar belakang pencetus terjadinya Seks Bebas. Walaupun jelas bahawa agama secara tegas mengharamkan perzinaan atau seks bebas, perzinaan itu adalah dosa besar. Walaupun telah banyak diketahui melalui seminar sosialisasi dan beberapa pemberitaan di media bahawa hubungan seksual berganti-ganti pasangan itu menjadi jalan penularan dari penyakit menular seksual seperti sifilis, gonoroe, kanser genetalia sampai HIV / AIDS.

Cara yang mudah tetapi lebih berkesan adalah untuk tetap berlaku kepada pasangan dan tidak melakukan hubungan seks di luar perkahwinan adalah cara terbaik. Dan sudah tentu kita juga cuba mendekatkan diri kepada Tuhan itu adalah kubu kuat untuk mencegah terjadinya Seks Bebas.