Cara nak hilangkan parut jerawat dalam masa 1 hari

Jerawat adalah masalah utama dalam kulit selepas bintik hitam dan liang besar. Kehadiran jerawat pada kulit ditandai dengan tersumbatnya liang-liang pada wajah akibat pengeluaran yang berlebihan pada kelenjar minyak dan debu yang menutupi pori wajah. Akibatnya terdapat keradangan kulit dan timbul jerawat. Jerawat bukan masalah kulit yang serius tetapi ia boleh mengurangkan harga diri.

Belum lagi masalah parut jerawat yang meninggalkan bintik hitam pada kulit. Keyakinan boleh turun kerana kulit yang mempunyai parut jerawat merah atau hitam. Dan untuk mengendalikannya adalah baik untuk melakukan penanganan yang tepat dengan menggunakan bahan-bahan semula jadi. Bahan semulajadi ini terbukti berkesan untuk menghilangkan parut jerawat pada waktu malam. Berikut adalah ulasan bagaimana untuk membuang parut jerawat pada waktu malam dengan bahan-bahan semula jadi seperti:

1. Kiub Ais

Cara pertama membantu menghilangkan parut jerawat dengan menggunakan kiub ais. Kubus ais adalah air yang disejukkan di dalam peti sejuk. Cara menggunakannya untuk parut jerawat adalah:
  • Ambil kiub ais kemudian balut dengan kain.
  • Gosokkan bekas luka jerawat selama beberapa kali.
Dengan melakukan tindakan ini dijamin bekas jerawat akan pudar dan perlahan menghilang dari kulit wajah anda.

2. Ubat gigi

Ubat gigi juga dipercayai membantu menghilangkan parut jerawat dan jerawat pada waktu malam. Pasta gigi mempunyai kandungan flouride yang berfungsi untuk mengeringkan jerawat dan memudarkan bekasnya. Cara mudah untuk merebut kandungan tip kuku ubat gigi. Selepas itu terpakai pada parut jerawat. Nah ini dilakukan pada waktu malam dan pada waktu pagi hanya bilas muka dengan bersih.

3. Make Up

Cara ketiga untuk menghilangkan parut jerawat dalam semalam adalah menggunakan Make Up. Bagi wanita mungkin dapat menutupnya dengan menggunakan solek tetapi ini hanya bersifat sementara. Baiklah, anda juga menyediakan topeng semula jadi pada wajah yang mempunyai parut jerawat. Matlamatnya adalah untuk mengeluarkan parut jerawat dari wajah anda.
Cara nak hilangkan parut jerawat dalam masa 1 hari

4. Baking soda

Siapa sangka salah satu bahan pengembang kuih ini ternyata juga boleh menghilangkan bekas jerawat dalam semalam. Parut jerawat secara umum boleh hilang dengan menggunakan soda baking ini. Bagaimana untuk membuat topeng dari baking soda hanya mengambil beberapa jumlah baking soda dan memberikan air. Kacau sehingga merata dan terpakai pada parut jerawat. Lakukan pada waktu malam untuk lebih selesa digunakan. Pada waktu pagi anda boleh membilas muka anda bersih.