Cara menghilangkan parut kudis

Kemunculan parut adalah proses di mana kecederaan pada tisu kulit diperbaiki. Kerosakan pada lapisan kulit yang lebih dalam biasanya akan mengakibatkan parut. Walaupun kerosakan hanya pada lapisan epidermis kulit tidak selalu menghasilkan parut. Apabila kulit terdedah kepada skurvi dan kemudian sembuh juga akan meninggalkan tanda-tanda yang hina. Kudis adalah penyakit gatal yang disebabkan oleh hama sarcoptes scabiei variant hominis.

Tanda-tanda seketika mestilah dikeluarkan supaya tidak mengganggu penampilan, terutamanya jika ada di lengan, kaki atau bahkan muka. Bagaimana untuk membuang kudis biasanya menggunakan beberapa jenis peluntur yang dijual secara meluas. Tetapi adakah anda tahu bahawa alam telah menyediakan bahan-bahan terbaik untuk menghilangkan parut kerana kudis ini. Antara yang boleh digunakan ialah:

Serbuk coklat

Serbuk kakao adalah produk semulajadi, yang akan membantu menyamarkan kudis di kulit. Bahan ini bertindak sebagai pelembap dan melembutkan lapisan luar dan tengah kulit. Anda boleh menggunakan serbuk koko halus menambah sedikit air untuk membentuk pes. Sapukan pada tusuk dan gosokkan dengan gerakan bulatan seketika sehingga bahan diserap oleh kulit.

Jus lemon

Jus lemon adalah bahan semulajadi yang digunakan secara meluas untuk merawat beberapa aduan penyakit dan juga untuk menyokong kecantikan. Dan bukan hanya kerana jus lemon juga berfungsi untuk menghilangkan parut kudis. Jus lemon mempunyai kandungan yang boleh bertindak sebagai agen pemutih serta pengelupasan untuk membantu pertumbuhan semula kulit. Bagaimana untuk membuang kudis dengan jus lemon, memerah jus lemon dan mengandungi jus. Sapukan jus ini kepada kudis dan tinggalkannya selama satu malam atau beberapa jam. Pada waktu pagi basuh kudung dengan air bersih. Jika anda rasa jus lemon tulen terlalu kuat, anda boleh menyelesaikannya dengan air sebelum memohon kepada kulit. Lakukan ini setiap hari untuk menunjukkan hasilnya.

Aloe vera

Cara menghilangkan parut kudis juga boleh guna Aloe vera, terutamanya bahagian gel yang dikenali sebagai pelembap yang mempunyai sifat yang menenangkan. Itulah sebabnya ia sering digunakan untuk merawat luka bakar. Ia juga boleh digunakan untuk merawat parut atau kudis. Aloe vera mempunyai sifat anti-radang dan anti bakteria yang sangat berkesan dalam rawatan parut tidak lama dahulu. Bagaimana untuk membuang skab ini, mengambil gel aloe vera dan menampung dalam bekas. Borehkan kepada kudis sambil melakukan urutan dengan gerakan bulat kecil. Aloe vera sangat lembut pada kulit, jadi anda boleh melakukan upacara ini hingga empat kali sehari. Sekiranya anda mengalami kesukaran mendapatkan aloe vera segar, alternatif lain adalah menggunakan krim atau losyen lidah buaya di pasaran.