Cara menghilangkan parut di muka dengan cepat

Sesiapa sahaja pasti mahu kulitnya lancar tanpa sebarang kecederaan, sama ada pada lelaki dan wanita. Tetapi pada hakikatnya tidak mungkin, kerana sesungguhnya setiap orang akan mempunyai bekas luka dan parut di zaman kanak-kanak walaupun sedikit sahaja. Nah, untuk merawat luka pasti akan sembuh dengan ubat terluka, tetapi bagaimana nak hilangkan parut luka itu?

Nah, untuk merawat parut terutamanya di muka ini memerlukan perhatian khusus dalam pengendalian. Jadi jika anda salah menggunakan ubat tersebut, maka wajah anda akan menjadi lebih buruk dan bahkan akan rosak. Bagaimana untuk hilangkan parut di muka terdapat banyak, kedua-duanya menggunakan ubat kimia yang diperbuat daripada bahan kimia dan herba semulajadi.

Untuk cara membuang parut di muka, sama ada baru, lama, berkeringat, hingga gatal-gatal, anda boleh menggunakan 8 ubat herba semulajadi berikut. Lapan ubat-ubatan ini sangat mudah diperoleh kerana banyak terdapat di sekeliling kita. Berikut adalah beberapa petua hilangkan parut:

Aloe Vera

Cara pertama adalah menggunakan lidah buaya. Aloe vera mempunyai banyak nutrien di dalamnya seperti ligmin dan asid amino yang boleh menumbuhkan kulit baru di wajah anda.

Cara menggunakannya, anda boleh memohon lendir atau aloe vera gel pada parut. Lakukan 2 hingga 3 kali sehari, maka anda akan mendapati kegunaan. Untuk faedah lain lidah buaya, sila rujuk ulasan kami dalam artikel sebelumnya.

Minyak zaitun dan madu

Minyak zaitun dan madu juga sering digunakan untuk mengubati fail luka, apatah lagi membakar parut. Untuk cara menggunakannya, anda boleh menggunakan madu atau minyak zaitun di kawasan luka, kemudian biarkan selama 15 hingga 20 minit. Dengan cara ini anda boleh melakukan bila-bila masa, sama ada pagi, siang atau malam.

Untuk hasil maksimum yang boleh anda lakukan semasa melakukan urutan untuk minyak zaitun dan madu dapat meresap. Untuk maklumat, madu juga sering digunakan untuk mempercepat pertumbuhan kulit generasi baru yang wujud di dalam badan kita.

Mengkudu dan Metimun

Untuk hilangkan parut di muka anda juga boleh menggunakan mengkudu dan timun juga sering digunakan untuk merawat parut di muka atau yang lain. Caranya, ambil timun atau mengkudu, kemudian mashed dan dibungkus parut. Kemudian mari kira selama 15 hingga 20 minit dan kemudian dibersihkan dengan air.

Dengan cara ini anda boleh lakukan pada waktu malam dan kiri sehingga subuh atau bangun. Agar tidak memercikkan, anda boleh membalutnya dengan kain atau pembalut yang bersih. Lakukan secara teratur supaya parut tidak lama lagi menyamar.
Cara menghilangkan parut di muka dengan cepat

Mint Daun

Cara hilangkan parut di muka dengan daun pudina yang sangat muda. Pertama ambil 5 hingga 6 daun mint, kemudian ditumbuk sehingga licin dan kemudian terpakai pada bekas luka anda. Letakkan sebentar dan kemudian bilas dengan air. Selebihnya anda boleh gunakan lagi esok dengan cara disimpan di dalam peti sejuk.

Lime

Petua hilangkan parut seterusnya adalah dengan kapur. Cara menggunakannya, bagikan oren menjadi 2 bahagian, kemudian sapukan pada bekas luka anda. Tunggu beberapa saat selepas dibilas dengan menggunakan air suam. Dengan cara ini sedikit lebih banyak kesakitan daripada cara lain sehingga anda harus sedikit rasa sakit.