Cara Elak Dari Keguguran

Kehamilan adalah masa yang sangat penting untuk seorang ibu. Terdapat banyak pengalaman dan perubahan baru yang berpengalaman semasa kehamilan. Di samping itu, biasanya kebimbangan dan kebimbangan meningkat semasa mengandung, seperti ketakutan keguguran.

Keguguran boleh disebabkan oleh banyak perkara. Bermula dari gaya hidup yang tidak sihat kepada komplikasi kesihatan yang dialami oleh calon ibu. Untuk mencegah dan mengelakkan keguguran, terdapat petua penting yang perlu diberi perhatian.

Elakkan Penggunaan Makanan Yang Menyebabkan Rasa panas

Wanita hamil tidak dinasihatkan untuk memakan makanan yang boleh menyebabkan panas. Sekurang-kurangnya pada trimester pertama kehamilan, batasi penggunaan makanan pedas, buah-buahan seperti nanas dan pepaya, dan sebagainya.

Elakkan Perjalanan Terlalu Jauh

Pada kehamilan awal, elakkan  terlalu jauh. Berisiko untuk menempuh jarak jauh jika janin tidak terbentuk sepenuhnya. Di samping itu, kesibukan atau aktiviti juga tidak membuat ibu mengandung keletihan.

Elakkan Makanan Segera

Pengawet, bahan tambahan, pewarna, dan bahan-bahan yang tidak sihat dalam makanan segera tidak baik untuk wanita hamil. Mengelakkan makanan segera juga boleh menjadi cara yang paling berkesan untuk mengelakkan keguguran.

Urus Tekanan

Cara Elak Dari Keguguran
Tekanan dan perasaan tertekan boleh meningkatkan risiko keguguran. Menguruskan tekanan dan cuba sentiasa mempunyai emosi yang stabil untuk mengekalkan kandungannya dengan baik. Jika perlu, ikuti sukan khas wanita hamil untuk mengekalkan kecergasan dan kesihatan badan dan minda.

Itulah tip paling asas untuk mengelakkan keguguran. Juga ambil perhatian bahawa keadaan wanita hamil boleh berbeza dalam setiap wanita. Jadi perundingan dan pemeriksaan rutin kepada bidan atau doktor diperlukan untuk dilakukan semasa kehamilan. (sumber:vemale.com)