Bagaimana untuk menghapuskan komedo dalam hidung dengan cepat dan semulajadi

Banyak masalah yang boleh berlaku di muka, seperti jerawat, minyak yang berlebihan, kulit bersisik, parut jerawat, muka yang membosankan, dan lain-lain. Satu masalah wajah yang sering dialami oleh ramai orang adalah komedo atau Blackheads. Blackheads, walaupun nampaknya remeh, boleh membuat orang kehilangan keyakinan.

Blackheads sendiri adalah benjolan kecil (papule) yang berada di permukaan kulit. Anda perlu tahu bahawa komedo juga termasuk dalam jenis jerawat ini tetapi ringan. Bukan sahaja di wajah, bintik hitam juga boleh berlaku di leher, dada, bahu, belakang, dan lengan. Blackheads sendiri berlaku kerana sel-sel kulit mati dan minyak yang dikumpulkan di hujung luar folikel rambut. Blackheads kelihatan hitam kerana kulit lebih hitam yang terdedah dan terdedah kepada udara.

Cara mengeluarkan bintik hitam adalah pelbagai. Ada yang perlu menghabiskan banyak wang, ada yang murah. Namun begitu mahal kerana apa-apa rawatan yang dilakukan kepada bintik hitam hilang, kemudian bintik hitam akan kembali juga. Daripada perlu terus membelanjakan banyak wang dan tidak tahu bagaimana hasilnya nanti, cuba deh cara untuk menghapuskan bintik hitam secara semulajadi. Alam telah menyediakan cara n untuk membersihkan komedo. Di samping murah, ada juga yang boleh menjaga wajah anda tanpa perlu repot.

Tomato

Sebatian anti-oksidan yang dikandung lycopine dalam tomato terbukti menghalang radikal bebas supaya sel-sel kulit tidak berkumpul sehingga bintik hitam tidak muncul. Tomato juga boleh menjadi pelindung matahari semulajadi untuk meminimumkan kerosakan yang disebabkan oleh sinaran UV.

Cara menggunakannya adalah untuk menumbuk tomato sehingga ia menjadi lembam dan memohon di muka. Biarkan selama 30 minit kemudian bilas dengan air bersih.

Lemon

Bagaimana untuk mengeluarkan komedo dahulu adalah menggunakan lemon. Lemon kaya dengan vitamin C. Bukan hanya itu, dalam lemon juga mengandungi asid alpha hydroxy yang boleh menghalang radikal bebas dalam kulit. Lemon boleh digunakan sebagai cara untuk mengeluarkan komedo. Dengan menggunakan jus lemon ke kawasan yang hitam dan biarkan selama 15 minit.

Kulit jeruk

Berbanding dengan buah, kulit jeruk ternyata mengandungi lebih banyak vitamin C. Jadi bagi anda yang suka makan jeruk, jangan terburu-buru kulit yang dibuang. Kulit jeruk yang boleh anda gunakan sebagai topeng muka yang berguna sebagai cara untuk mengecilkan liang muka.

Caranya adalah untuk mengeringkan kulit jeruk sehingga kering sepenuhnya. Kemudian mash kupas kulit jeruk hingga rata. Campurkannya dengan air sehingga ia pasta. Selepas itu, terpakai pada kawasan yang telah dibedo sebelumnya dikedo. Biarkan selama 30 minit kemudian bilas dengan air suam. Tahap anti-oksidan hadir dalam kulit jeruk akan membantu kulit membaiki kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas dan membersihkan liang-liang.

Lime

Lime kaya dengan antioksidan dan vitamin C. Ini akan membantu kulit mengelakkan jerawat, mencerahkan wajah, mengatasi minyak yang berlebihan, dan mengeluarkan sel-sel kulit mati. Dengan manfaat mengangkat sel-sel kulit mati ini, kapur dipercayai sebagai cara menghapuskan bintik hitam secara semulajadi. Sapukan jus lemon di muka dan biarkan selama 15 minit.
Bagaimana untuk menghapuskan komedo dalam hidung

Papaya

Enzim papain yang terdapat di betik boleh membantu menegangkan semula kulit. Vitamin A, C, dan E sebagai anti-oksidan akan membantu menyuburkan dan melembapkan kulit anda. Dengan pepaya, kulit mati hilang, bersihkan kotoran di muka juga, dan boleh membersihkan bintik hitam. Papaya akan menjadi pelindung matahari atau pelindung matahari semulajadi untuk kulit anda.

Dengan melicinkan pepaya dan menjadikannya sebagai topeng selama 30 minit, akan membantu mengecilkan liang muka.