Air Kencing Berbuih Semasa Mengandung

Adakah anda mempunyai air kencing berbuih semasa kehamilan? Jika ya, berhati-hatilah. Sebabnya keadaan ini boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai komplikasi kehamilan yang dipanggil pra-eklampsia. Mengejutkan, bukan?

Salah satu syarat yang menyebabkan air kencing berbuih adalah pembebasan protein dengan air kencing. Sekiranya berlaku dalam masa yang sementara, keadaan ini dikategorikan sebagai kejadian biasa.

Tetapi jika ia berlaku secara berterusan, maka protein yang keluar dengan air kencing dan membawa kepada air kencing berbusa adalah hasil daripada komplikasi kehamilan. Keadaan ini dikenali sebagai pre-eclampsia.

Pra-eklampsia adalah komplikasi kehamilan yang dicirikan oleh tekanan darah tinggi, dan kehadiran protein dalam air kencing. Sekiranya tidak dikendalikan dengan betul, keadaan ini boleh mengancam keselamatan ibu dan janin.

Pra-eklampsia disyaki sebagai akibat kemerosotan plasenta-gangguan pada saluran darah yang membekalkan darah kepada janin. Di samping itu, faktor genetik juga dipersalahkan untuk peranan pra-eklampsia.

Selain membiak air kencing, wanita hamil yang mempunyai pra-eklampsia biasanya juga mengalami:
  • Penglihatan buram
  • Bengkak tangan, kaki dan muka
  • Sakit kepala
  • Heartburn
Air Kencing Berbuih Semasa Mengandung
Salah satu terapi untuk membantu mengatasi pra-eklampsia ialah dengan buruh. Bagi terapi lain dalam bentuk ubat penurun tekanan darah tinggi, dan penghantaran ubat antikjang apabila perlu. Sekiranya pra-eklampsia teruk, maka pesakit perlu dimasukkan ke hospital.

Melihat bahaya air kencing berbuih semasa mengandung, mulai sekarang tidak memandang rendah keadaan ini. Sekiranya anda mengalaminya, berjumpa dengan doktor anda sebelum terlambat!